Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 10:30 της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα οποία διαμαρτύρονται για την ανάκληση του διορισμού 27 εργαζομένων στον πρώην δήμο Δραπετσώνας.
Οι απολύσεις γίνονται με βάση πόρισμα του ΑΣΕΠ του 2011, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν παρατυπίες στον πρώην δήμο Δραπετσώνας όσον αφορά στην εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 (Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει το 2009 ύστερα από καταγγελίες για "παρατυπίες" όσον αφορά στη νομιμοποίηση των 27 εργαζομένων, από τους οποίους οι 15 είναι άτομα με αναπηρία.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, διότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση απολύσεων με βάση τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Συγχρόνως, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών "να παρέμβει άμεσα προκειμένου να σταματήσει κάθε διαδικασία που θα οδηγήσει στην απόλυση των εργαζομένων και στη διάλυση των υπηρεσιών του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας".
Επίσης, καλεί την ΚΕΔΕ "να πάρει άμεσα θέση και να πάψει να στρουθοκαμηλίζει διευκολύνοντας το έργο της συγκυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη ενόψει των εκλογικών διεργασιών" και συμπαρατάσσεται με το Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που "βρίσκονται σε κινητοποιήσεις-καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΑΣΕΠ και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης".
Ο Σύλλογος Εργαζομένων προχωρά σε γενική κατάληψη των υπηρεσιών του δήμου και σε γενική συνέλευση, ενώ συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η έκθεση του ΑΣΕΠ
Η επίμαχη έκθεση αποστάλθηκε στο δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο, στις 27 Σεπτεμβρίου.
Μιλά για "βαρύτατα τρωθέν κύρος του δήμου από παράνομες πράξεις προηγούμενης διοικητικής αρχής" και καλεί την παρούσα δημοτική αρχή να εφαρμόσει το νόμο και να απολύσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους «συμβάλλοντας εμπράκτως στην απονομή Δικαιοσύνης».
Ο Ειδικός Επιθεωρητής κάνει λόγο στην έκθεση για βαρύτατες ευθύνες των εργαζομένων και για αδικήματα, όπως παράβαση καθήκοντος, απάτη, χρήση ψευδών βεβαιώσεων. Τα συγκεκριμένα αδικήματα έχουν παραγραφεί ποινικά διότι έχει παρέλθει η πενταετία (ο έλεγχος ξεκίνησε το 2009, ολοκληρώθηκε το 2011 και αφορά αδικήματα που τελέσθηκαν το 2004). Όμως, δεν έχουν παραγραφεί διοικητικά, αφού οι διοικητικές κυρώσεις (απόλυση) εφαρμόζονται και μετά την πάροδο πέντε ετών σύμφωνα με το Ν.895/2002.
Η έκθεση παραπέμπει στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ώστε να πάρει ο ίδιος την τελική απόφαση για τις απολύσεις, εάν δεν προχωρήσει στις απολύσεις ο δήμος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρήστος Βρεττάκος είναι ένας από τους 19 δημάρχους της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν αρνηθεί να αποστείλουν στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με το επιχείρημα ότι τελικός στόχος είναι οι μαζικές απολύσεις και όχι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των δήμων που απειλούνται καθημερινά από το συνεχώς μειούμενο προσωπικό.