Ενωτική διάθεση, ανάλυση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, χάραξη της πολιτικής γραμμής που θα ακολουθήσει μέχρι το Μάρτιο και παραμερισμός των όποιων εσωκομματικών διαφωνιών επικρατεί πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, βλέποντας ως πιο πιθανή ημερομηνία για προσφυγή στις κάλπες – εκτός "ατυχήματος" τις 22 Μαρτίου, μετά την έναρξη των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα ανοίγματα για τη σύναψη ευρύτερων κοινωνικών αλλά και πολιτικών συμμαχιών, που με αφορμή τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν αποτελέσει αγκάθι για την Κουμουνδούρου, παραμερίστηκαν τόσο από την πλευρά του προέδρου του κόμματος, όσο και από την Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την κριτική να περιορίζεται μονάχα σε περιορισμένες αναφορές.
Σε αυτό κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η... κυβέρνηση με βασικούς "παίχτες" τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι με τις εμπρηστικές – όπως τις χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου – δηλώσεις τους για επιστροφή της χώρας στη δραχμή οδήγησαν στη συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενέτειναν τις κεντρομόλες δυνάμεις.
Οι υποχωρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να μη δίνονται "πατήματα" στην κυβέρνηση για αναφορές σε παραφωνίες και... μονταζιέρες και για την παρουσίαση ενός πιο ομογενοποιημένου δημόσιου λόγου υπήρξαν αμοιβαίες. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε στην Κεντρική Επιτροπή ότι οι όποιες αποφάσεις για τα άτομα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια και ποιοι εξ αυτών θα αποτελούν... "συνεργάτες" του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθούν εν καιρώ και από τα αρμόδια κομματικά όργανα. Ως ένδειξη καλής θέλησης μπορεί να εκληφθεί η απόσυρση της τροπολογίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τους όρους με τους οποίους θα δημιουργηθούν οι συμμαχίες ενόψει εκλογών.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε,κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με ψήφους 76 κατά , 61 υπέρ και ένα λευκό καταψηφίστηκε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για την συμπλήρωση του προγράμματος που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ με άμεσα μέτρα «που θα θίγουν τις νεοφιλελεύθερες δομές του συστήματος».
Σε σύντομη παρέμβασή του , λίγο πριν την λήξη των εργασιών της ΚΕ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης και της συνεργασίας μεταξύ των στελεχών και των μελών όλων των τάσεων . Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους» και με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, αναφερόμενος στις συνεργασίες και την συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, και η οποία καταψηφίστηκε, προέβλεπε να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος.
"Ο κόσμος δεν φοβάται και δεν πιστεύει πλέον τα σενάρια τρόμου που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση περί επιστροφής στη δραχμή. Η παραμονή στο ευρώ αποτελεί εκ των ουκ άνευ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πλέον είναι γνωστό. Ας βρουν κάποιο άλλο μπαμπούλα" αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.