Οριακή η κατάσταση στην Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός και «μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσιγκτον

Οριακή η κατάσταση στην Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός και «μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσιγκτον

Μακρόν και ο Πούτιν συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για τη διατήρηση της ειρήνης

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα του Reuters.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Θα γίνει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λένε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ενώ τις τελευταίες ώρες, έρχονται στο φως πληροφορίες για επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν εισβολή στην Ουκρανία «εντός των επόμενων ημερών». Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι το προκαλεί στο Ντονμπάς για να αντιδράσει στρατιωτικά. Η Μόσχα δίνει μεικτά σήματα: από τη μια αρνείται ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία, από την άλλη ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα που, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς, φθάνουν πλέον τις 190.000.