Η «εβδομάδα των ελληνικών τραπεζών» είναι αυτή που ξεκινά αύριο. Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει στις τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία επισήμως θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου.
Τα stress test έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς θα κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν η κατάσταση των τραπεζών το επιτρέψει, το μεγαλύτερο μέρος των 11,4 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στον ESM και θα διαγραφεί από το χρέος, ελαφρύνοντάς το έως και κατά 6% του ΑΕΠ.
Βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα είναι το βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς. Αν δεν είναι ικανοποιητικά, εκφράζονται φόβοι πως θα ενταθούν οι πιέσεις στην ελληνική αγορά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, Χρηματιστήριο και ελληνικά ομολόγα θα πάρουν «βαθιά ανάσα». Ενδεικτικά, η JP Morgan εκτίμησε σε ανάλυσή της πως ένα θετικό αποτέλεσμα στα stress tests της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι των ελληνικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται και πάλι στις μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές που παραμένουν ελκυστικές.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Fitch δημοσιοποίησαν έκθεση σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενες αποτυχίες τραπεζών θα είναι τεχνικής φύσεως, καθώς οι ελλείψεις κεφαλαίου έχουν αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του 2014. Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωσης των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ, θα παρατηρηθούν αυξήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις ιδιαίτερα από τις τράπεζες που θα αξιολογηθούν ως πιο αδύναμες.
Πάντως, η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία, προκειμένου να τις προειδοποιήσει εγκαίρως για ενδεχόμενο πρόβλημα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα stress test σχετίζονται με τις νέες εποπτικές της αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης η ΕΚΤ θα αναλάβει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, αλλά και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.