Μπορεί πριν από 283 χρόνια να καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά, ωστόσο ένα από τα πρωτότυπα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα μπορεί και πάλι να… διαβαστεί.
Η Μάγκνα Κάρτα γράφτηκε το 1215 και απαιτούσε από το βασιλιά της Αγγλίας να παραχωρήσει την απόλυτη εξουσία.
«Η Μάγκνα Κάρτα (λατινικά Magna Carta, «Μεγάλη Χάρτα»), που αποκαλείται και Magna Carta Libertatum («Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών»), είναι αγγλικός καταστατικός χάρτης, ο οποίος αρχικά εκδόθηκε το 1215. Η Μάγκνα Κάρτα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας.
Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ', του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρόνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά. Η Μάγκνα Κάρτα ζητούσε από τον βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και θα προστατεύει τα δικαιώματα των υπηκόων του, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση». (Πηγή: Wikipedia)
Η Μάγκνα Κάρτα –όπως αναφέρει δημοσίευμα του Live Science- θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα προς το συνταγματικό δίκαιο σε αντίθεση με την κληρονομική εξουσία της βασιλικής οικογένειας.
Υπήρχαν τέσσερα αντίγραφα του εγγράφου αυτού εκείνη την εποχή. Το ένα, που βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς το 1731.
Ερευνητές κατάφεραν, χάρη σε μια τεχνική που ονομάζεται «πολυφασματική απεικόνιση» (multispectral imaging) να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο της «καμένης Μάγκνα Κάρτα» χωρίς να αγγίξουν ή να προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφές στην ευαίσθητη αυτή περγαμηνή.
Η συγκεκριμένη τεχνική επέτρεψε στους επιστήμονες-συντηρητές να τραβήξουν φωτογραφίες του εγγράφου, οι οποίες ουσιαστικά «διαγράφουν»τις ζημιές και φανερώνουν λεπτομέρειες της περγαμηνής και του κειμένου αυτής.
«Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Δε μπορούσαμε να διαβάσουμε τίποτα» ανέφερε η Christina Duffy από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. «Μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι καταφέραμε να ανακτήσουμε τόσο μεγάλη έκταση κειμένου».
Η απεικόνιση αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για την 800η επέτειο της υπογραφής της Magna Carta, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης έβαλε τη βασιλική σφραγίδα στο έγγραφο αυτό και δεσμεύτηκε με όρκο να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί δύο από τα πρωτότυπα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα από το 1215, ένα εκ των οποίων είναι καμένο. Τα άλλα δύο αντίγραφα βρίσκονται στους καθεδρικούς ναούς του Lincoln και του Salisbury.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 τα τέσσερα αντίγραφα θα εκτεθούν για πρώτη φορά το ένα δίπλα στο άλλο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με την Duffy η ερευνητική ομάδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης ήθελε να διατηρήσει το καμένο κείμενο ως έχει, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης ενδεχομένως να προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε τους επέτρεψε να δουν κομμάτια κειμένου που ήταν αόρατα στο γυμνό μάτι.
«Φυσικά, είναι πανομοιότυπη με τα άλλα τρία αντίγραφα που υπάρχουν» είπε ακόμη η ερευνήτρια.