Την παραπομπή στο εδώλιο συνολικά 70 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής η οποία κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ειςηγειται ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος με πρότασή - μαμούθ προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Στην πρότασή του η οποία αριθμεί 700 σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ενώ η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε υπό τον μανδύα κόμματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση κατά νόμον εφόσον χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του και τα στελέχη του για εγκληματική δράση και εγκληματικές ενέργειες».
Η Χρυσή Αυγή όπως υπογραμμίζει ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια πήρε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνεχίζοντας ταυτόχρονα και εντείνοντας την εγκληματική της δράση. Αναφέρει επίσης ότι υπήρξε έξαρση αυτής της δράσης λίγο πριν και μετά τις εκλογές του 2012 οπότε και κατατέθηκε το καταστατικό του κόμματος στον Άρειο Πάγο.
Στην πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας απαριθμεί 10 υποθέσεις με κορυφαία αυτή της δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ αναφέρει ότι οι σοβαρές επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο εντάθηκαν μετά το 2012 .
Ο κ. Ντογιάκος ζητεί επιπλέον για τους βουλευτές Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Μπούκουρα, Μίχο, Παππά και Γερμενή, ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη και για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί όπλων. Για τον Χρήστο Παππά όμως προτείνει να μετατραπεί η κακουργηματική κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων σε πλημμέλημα.
Επίσης , προτείνει να παραπεμφθούν 52 ακόμη άτομα, στελέχη και μέλη του κόμματος, τα οποία ενεπλάκησαν καθ' οιοδήποτε τρόπο στις δέκα υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ενώ για 15 ζητεί την απαλλαγή τους κρ´ινοντας ότι η εμπλοκή τους ήταν τυχαία.
Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές κρατούνται προσωρινά συνολικά 26 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο εισαγγελέας Εφετών αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Σκοπός της όλης παράνομης δραστηριότητας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης ήταν η, με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη χρήση βίας, επιβολή σε τρίτους των πολιτικών θέσεων, απόψεων και θεωριών των ηγετικών στελεχών της καθώς και η "τιμωρία" στοχοποιημένων ατόμων με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές επιλογές και αντιλήψεις. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξαιτίας των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων, ιδεών και θεωριών που ο ίδιος πρεσβεύει, καθόσον το φρόνημα και μόνο αυτό δεν διώκεται. Όταν όμως επιχειρεί την επιβολή τους σε άλλους δια της βίας, οι βίαιες πράξεις του, ως μέσον επιβολής των ιδεών του, δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες. Πολλώ δε μάλλον, όταν με τον τρόπο αυτό ενεργεί πολιτικός ή κομματικός φορέας ή σχηματισμός, μέσω των μελών και στελεχών του, τα οποία ελέγχει και καθοδηγεί με τους κατάλληλους κομματικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Σε περίπτωση δε που συντρέχουν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις, κάθε πολιτικό κόμμα ασφαλώς και είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί "εγκληματική οργάνωση", είτε στο σύνολό του είτε ως προς τα επί μέρους εκείνα πρόσωπα, τα οποία με την κάλυψη του πολιτικού μανδύα ενεργούν κατά τρόπο πολιτικά κολάσιμο".
Επίσης αναφέρεται ότι "οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συνειδητά επιδιώκουν να απαξιώσουν το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τις αρχές του κράτους και υπογραμμίζεται ότι "ουδείς εκ των βουλευτών του ως άνου πολιτικού κόμματος είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρόν χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών".