Ένα θανατηφόρο βακτήριο που «κυκλοφορεί» σε νοσοκομεία θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με τη χρήση φαρμάκων με τη μορφή κάψουλας, που περιέχουν… κατεψυγμένα κόπρανα από υγιείς ανθρώπους.
Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, από γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου της Βοστόνης στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
Η εντερική λοίμωξη Clostridium difficule (C. difficile) μπορεί να αποβεί μοιραία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν ένα τρόπο για να τη θεραπεύσουν, με τη βοήθεια… περιττωμάτων από υγιείς δότες.
Οι γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν 18 από τους 20 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, από τα συμπτώματα διάρροιας που εμφάνιζαν, κάτι που βελτίωσε τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
Στους υγιείς ανθρώπους τα βακτήρια C. difficile παραμένουν ακίνδυνα στο έντερο. Η λοίμωξη προκαλείται, όταν τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας DailyMail.
Κι ενώ τα φυσικά βακτήρια που προστατεύουν από τη μόλυνση αποδεκατίζονται από τα φάρμακα, τα C.difficile πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν από έντονα συμπτώματα διάρροιας, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος του εντέρου από συσσώρευση αερίων.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανέπτυξαν μία μέθοδο, με την οποία μπορούν να καταψύχουν υγιή δείγματα κοπράνων και να τα «κλείνουν» μέσα σε κάψουλες, οι οποίες χορηγούνται στη συνέχεια στους ασθενείς.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας, για να επιβεβαιωθούν τα ενθαρρυντικά τους αποτελέσματα και να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association.