Η ιστορία μιας επιχείρησης και το τέλος της
Καθημερινά περπατάμε δίπλα σε κτήρια και μνημεία που πιθανόν δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους ενώ μπορεί ακόμη και τα ίδια να μην τα παρατηρούμε. Ένα τέτοιο κτήριο με μεγάλη αλλά άγνωστη σε πολλούς ιστορία βρίσκεται στην Αττική και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ένα κτίριο που ήταν γεμάτο ζωή αλλά πλέον είναι εγκαταλελειμμένο και μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς κτήριο – φάντασμα. Μπορείς να δεις ακόμη την ταμπέλα του να γράφει Μπριτάννια αλλά από αυτό και μόνο δε θα καταλάβεις την ιστορία του και ότι αυτό κάποτε έβγαζε τον «χρυσό» των υφασμάτων.
Η βιομηχανία «Μπριτάννια» αποτέλεσε ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Ιδρύθηκε πριν από 91 χρόνια και συγκεκριμένα το 1931, με την επωνυμία «Α.Ε. BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι». Επρόκειτο για μια βιοτεχνία που έφερνε στα χέρια των ανθρώπων τον λεγόμενο «χρυσό» των υφασμάτων, το κασμίρι και ρούχα υψηλής ποιότητας που άφηναν εποχή. Η Μπριτάννια ξεχώριζε αφενός για τα προϊόντα της, αφετέρου για τις πολύ οργανωμένες και σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις της. Και όχι μόνο γι’ αυτά μιας και η ψυχή μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της.
Η Μπριτάννια διακρινόταν για τις συνθήκες εργασίας που παρείχε στο εργατικό προσωπικό της το οποίο αποτελούταν από περίπου 300 άτομα. Η πλειονότητα των υπαλλήλων ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στις γύρω περιοχές. Η πλειοψηφία των εργατών ήταν γυναίκες αλλά καθώς οι βάρδιες ήταν τρεις και υπήρχε μια βραδινή, αυτή την αναλάμβαναν αποκλειστικά άνδρες. Παρά τη μεγάλη δόξα που γνώρισε
Η Μπριτάννια και τη φήμη της για τα μοναδικής ποιότητας υφάσματα που παρήγαγε, πλέον τίποτα δε θυμίζει αυτά τα χρόνια της δόξας. Περνώντας κανείς απ’ έξω θα δει την πλήρη εγκατάλειψη και μόνο η ταμπέλα μπορεί να φέρει σε κάποιων το νου ιστορίες από τα παλιά, όπως αναφέρει το exploringreece.