Βρετανία: Συμβολική ψηφοφορία για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Oι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν απόψε επί μιας πρότασης που θα καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια μίας μη δεσμευτικής ψηφοφορίας με συμβολικό χαρακτήρα.

Υπουργοί και υφυπουργοί δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 24:00 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να αποφύγουν κάθε μορφή δέσμευσης, γεγονός που καταδεικνύει τον πολύ ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος αυτού. Από την ψηφοφορία θα απέχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον.

Η πρόταση, που κατέθεσε ο βουλευτής των Εργατικών Γκρέιαμ Μόρις, θέτει το ερώτημα εάν η Βρετανία που απείχε το 2012 από την ψηφοφορία για την αναγνώριση του καθεστώτος παρατηρητή του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, «πρέπει να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης δίπλα από το κράτος του Ισραήλ».

Την πρόταση στηρίζουν πολλοί βουλευτές των Εργατικών και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Η ψηφοφορία των Βρετανών βουλευτών δεν θα αλλάξει τίποτα στο άμεσο μέλλον καθώς έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης –κίνηση την οποία αμέσως επέκρινε το Ισραήλ.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία ή η Βουλγαρία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος το 1988, ενώ ανήκαν ακόμα στο σοβιετικό μπλοκ. Συνολικά η Παλαιστινιακή Αρχή στηρίζεται στην αναγνώριση 134 χωρών, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης, ακόμα και συμβολικής σημασίας, ενός Κράτους των Παλαιστινίων από το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για «άλλα Κράτη της ΕΕ» να δεσμευτούν σε αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της πρότασης.

Σύμφωνα με τον Μόρις, μία θετική ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο θα επέτρεπε επίσης να ασκηθεί «μία τεράστια πίεση στην παρούσα κυβέρνηση και την επόμενη» στη Βρετανία, που αναμένεται να εκλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό της το Μάιο του 2015.