Αμφίπολη: Αναζητούν επιγραφή για την ταυτότητα του μωσαϊκού

Στον τάφο της Αμφίπολης όλα εμφανίζονται για πρώτη φορά και όλα τα χαρακτηριστικά του μνημείου είναι μοναδικά, σε σύγκριση με ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Αυτή είναι η εντύπωση του υπουργείου Πολιτισμού, όπως διαρρέουν κύκλοι του στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε.

"Πρόκειται για εικονογραφία του τάφου, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς", λέει η η διευθύντρια της Γ' Εφορείας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, την ίδια ώρα που στο υπουργείο Πολιτισμού εκτιμούν ότι αν τελικά το θέμα δεν είναι μυθολογικό, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να "δείχνει" το πρόσωπο του νεκρού.

Ο γρίφος για την ταυτότητα της ανδρικής μορφής θα μπορούσε επίσης να λυθεί από την ύπαρξη επιγραφής.

"Δεν είναι γνωστά τέτοιου τύπου ψηφιδωτά σε μακεδονικούς τάφους", δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όμως και οι αρχαιολόγοι είναι εντυπωσιασμένοι.

"Για πρώτη φορά σε μακεδονικό τάφο εμφανίζεται τέτοιων διαστάσεων κσι τέτοιου μεγαλείου ψηφιδωτό δάπεδο", σημειώνει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης, μιλώντας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

"Αν το ψηφιδωτό αποτελείται από φυσικά βότσαλα, σαφώς είναι ελληνιστικό. Η παράστασή του, με τον ψυχοπομπό Ερμή, σχετίζεται με την κάθοδο στον Κάτω Κόσμο", σημειώνει η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου.

"Η τεχνοτροπία του ψηφιδωτού ακολουθεί τις παραδόσεις της μεγάλης μακεδονικής ζωγραφικής. Πρόκειται για τους ίδιους καλλιτέχνες που έφτιαξαν τα μωσαϊκά στις επαύλεις της μακεδονικής ελίτ στην Πέλλα", συμπληρώνει ο κύριος Βαλαβάνης.