Έχοντας πλέον εξασφαλίσει τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο, μετά και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλευτικού σώματος προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στη διαπραγμάτευση για το χρέος, που εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και τυχόν θετική έκβαση να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα που μέχρι σήμερα δρα προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, είναι όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η ομαλή έκβαση της πέμπτης αξιολόγησης που θα συνεχιστεί το Νοέμβριο, αλλά και η ολοκλήρωση του ελέγχου των stress tests .
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής προσβλέπει σε επιστροφή κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί με επιστολή του στο ΔΝΤ, στην οποία θα ζητά τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Συγχρόνως, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε έναν χρηματοδοτικό… συνδυασμό, κάνοντας λόγο για «υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης», η οποία θα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε τυχόν νέα άνοδο του δανεισμού από τις αγορές.
Ωστόσο, η αυριανή συνάντηση του ελληνικού επιτελείου που αποτελείται από τους Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα και Σταύρου Παπασταύρου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται υψίστης σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο και για την τελική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.