Η Πύλη των Καρυάτιδων, με μολύβι και μελάνι σε ένα χαρτόνι...
Ο ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος, με υπομονή κι επιμονή, αλλά και σχεδιαστική συνέπεια, αναπαρέστησε την Ιωνική Θύρα και την Πύλη των Καρυάτιδων, για να δώσει στο ευρύ κοινό να καταλάβει πώς ήταν τάφος ακριβώς τη στιγμή που ολοκληρώθηκε.
Η σχεδιαστική αναπαράσταση του κ. Γερολυμάτου βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των διαστάσεων που έχουν δώσει στη δημοσιότητα η αρχαιολογική ομάδα και το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο ίδιος εξηγεί ότι "εξάντλησε την προσπάθεια διασταύρωσης των βασικών στοιχείων (μια χρονοβόρα διαδικασία που με καθυστέρησε αρκετά), έτσι ώστε, κάθε πιθανή μικρή διαφορά σε επί μέρους δομικές παραμέτρους να μην επηρεάζει την γενική εικόνα που αποδίδει η αναπαράσταση".
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η σκέψη του αρχιτέκτονα του τάφου τον εξέπληξε, ως προς την επανάληψη των μοτίβων.
Το σχέδιο έγινε με το χέρι και όχι με την βοήθεια υπολογιστή:
"Αυτό που χρειάστηκε ήταν μόνο ο ενθουσιασμός και η καρδιά, αλλά και "χαρτί και μολύβι" για τις διαρκείς επαληθεύσεις των δεδομένων, ενώ το βασικότερο "εργαλείο" ήταν το ίδιο το μάτι", επισημαίνει με υπερηφάνεια ο ίδιος ο ζωγράφος.
"Στην Πύλη των Καρυάτιδων σχηματίζεται ένα ακόμη τέλειο τετράγωνο, το οποίο ορίζεται από το πλάτος του τάφου των 4,50 μ, οριζόντια και από το ύψος των 4,50 μ. μετρώντας κάθετα από τη βάση των βάθρων μέχρι το πάνω μέρος του επιστηλίου", εξηγεί.
Συνολικά οι διαστάσεις του τάφου στο σχέδιο είναι 6 μέτρα μήκος, 4,5 μέτρα πλάτος και 6 μέτρα ύψος.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Γεράσιμου Γερολυμάτου, που προέρχονται από το σύνολο των πληροφοριών που συγκέντρωσε, βγαίνουν μερικά βασικά συμπεράσματα:
- Οι ρόδακες επί του μαρμάρινου επιστυλίου θα πρέπει να είναι συνολικά 13. Σε κάθε τμήμα του ενός μέτρου, αντιστοιχούν τρεις ρόδακες, με απόσταση μεταξύ τους περίπου 30 εκατοστών. Όμως οι δύο εξωτερικοί προς τους τοίχους ρόδακες του εναπομείναντος μισού μέτρου, θα πρέπει να έχουν απόσταση 25 εκατοστών.
- Οι περισσότερες πέτρες του προθαλάμου έχουν ένα μήκος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 58-60 εκατοστών.
- Η σχέση 1 προς 3 είναι εμφανής παντού και ιδιαίτερα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο της "Ιωνικής Θύρας", όπου το άνοιγμα της είναι 1,50 μ. Τουτέστιν, το 1,50 μ. της Θύρας + 2Χ1,50 μ. των τοίχων εκατέρωθεν αυτής, μας δίνει το άθροισμα 4,50 μ. που είναι και το πλάτος του τάφου.
- Το άνοιγμα των βάθρων όπου στέκονται οι Καρυάτιδες, έχει μετρηθεί ότι είναι 1,68 μ. Αυτό σημαίνει μια διαφορά της τάξης των 18 εκ. σε σχέση με την "Ιωνική Θύρα" και συνεπώς, η σχέση 1/3 εμφανίζεται αναλογικά μειούμενη ή αυξανόμενη, καθώς προχωράει κανείς προς το βάθος του μνημείου, ή προς την είσοδο του.
- Με άνοιγμα 1,68 μέτρων, η Πύλη των Καρυάτιδων αφήνει 2,82 μ. τα οποία μοιράζονται από 1,41 μ. σε κάθε πλευρά. 1,68+2,82=4,50 μ. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μ., άρα έχουμε ένα τετράγωνο με διαστάσεις 1,41 μ. μήκος Χ1,40 μ. ύψος Χ 72 εκ πλάτος. (το πλάτος είναι σχεδόν το μισό των άλλων δύο διαστάσεων).
- Ο λόγος 1 προς 3 επαναλαμβάνεται και στον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο της Πύλης των Καρυάτιδων. Αυτή την φορά όμως, όχι στο άνοιγμα των βάθρων της Πύλης, αλλά στις ίδιες τις Καρυάτιδες, καθιστώντας τες έτσι, όχι ένα απλά "διακοσμητικό" στοιχείο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά εντάσσοντας τες ουσιαστικά στις δομικές και αναλογικές παραμέτρους της Πύλης και του τάφου.
Το 1 προς 3 των 4,50 μέτρων δεν εντοπίζεται τώρα στο άνοιγμα των βάθρων των Καρυάτιδων (όπως στην "Ιωνική Θύρα"), αλλά κυριολεκτικά σε ένα σημείο του εσωτερικού προς την Πύλη βραχίονα τους, από όπου φέροντας μια κατακόρυφη νοητή γραμμή προς το άνοιγμα του 1,68 μ., αυτή θα περάσει από τα 1,59 μέτρα, δηλαδή κατά 9 εκατοστά λιγότερο για κάθε πλευρά, Χ2 φορές=18 εκατοστά, δηλαδή ευθυγραμμίζεται με το άνοιγμα της "Ιωνικής Θύρας", αφού 1,68-18=1,50 μέτρα.
- Με συνολικό ύψος 2,25 μ., κατά εμέ και όχι 2,27 μ., (ελάχιστη διαφορά 2 εκ. που δύσκολα αποτυπώνεται ευδιάκριτα), η κάθε μια από τις Καρυάτιδες έχει κυριολεκτικά το ύψος που αντιστοιχεί στο μισό του πλάτους του θαλάμου! 4,50 μ.:2=2.25 μ! Αυτό σημαίνει, πως αν οι Καρυάτιδες άνοιγαν σε πλήρη έκταση τα χέρια τους, το μήκος τους θα αντιστοιχούσε στο πλάτος του τάφου 2,25Χ2=4,50 μ.
- Τα ακροδάχτυλα των εσωτερικών χεριών τους θα έφταναν ακριβώς στη μέση του τάφου, όπου θα εφάπτονταν. Αυτή η αποκάλυψη αποκλείει μια σειρά από κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, το "πλέξιμο" των χεριών τους. Αλλά για το είδος της κίνησης των χεριών, θα αναφερθώ παρακάτω με μια λεπτομερή επιχειρηματολογία. Στο σημείο αυτό να πω ότι,