Ο αρχιτέκτονας ελπίζει να ενισχύει την οικολογική συνείδηση των ντόπιων
Στις όχθες του ποταμού Katsuura της Ιαπωνίας, βρίσκεται ένα κτίριο διαφορετικό από τα άλλα. Δεν είναι μόνο πανέμορφο κι επιβλητικό, αλλά φτιαγμένο από...σκουπίδια.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2020, εν μέσω πανδημίας. Σήμερα, είναι η καρδιά της κοινότητας Kamikatsu και θεωρείται οικολογικός παράδεισος.
Το Kamikatsu Zero Waste Center όπως ονομάζεται, φτιάχτηκε με σκοπό να βοηθήσει την πόλη να γίνει 100% zero waste. Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του project, Hiroshi Nakamura, ελπίζει να ενισχύει την οικολογική συνείδηση των κατοίκων και να μετατρέψει το κέντρο «σε ένα μέρος για το οποίο μπορούν να είναι περήφανοι». Φαίνεται πως τα καταφέρνει.
Ο Nakamura χρησιμοποίησε κυρίως ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και ξύλο από το τοπικό δάσος για τα θεμέλια. Δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσει κάτι από σκουπίδια – συνήθως, πρώτα ετοιμάζει το σχέδιο κι έπειτα σκέφτεται τη διαδικασία. Τώρα έγινε το ανάποδο.
Οι 1.453 κάτοικοι της περιοχής δώρισαν υλικά που δε χρειάζονταν, όπως σπασμένα τζάμια. Containters από αγρόκτημα μανιταριών μετατράπηκαν σε ράφια βιβλιοθήκης, ένα κρεβάτι νοσοκομείου έγινε καναπές. Για την πρόσοψη του κτηρίου, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παράθυρα από εγκαταλελειμμένα σπίτια, δημιουργώντας κάτι «από τις αναμνήσεις των ανθρώπων, οπότε κι εκείνοι αισθάνονται έναν δεσμό» με το Zero Waste Center.
Η βιώσιμη αυτή κατασκευή δε χτίστηκε αποκλειστικά για περιβαλλοντικούς λόγους. Είναι γεμάτη κόσμο και την επισκέπτονται άτομα από κάθε γωνιά της Ιαπωνίας. Επειδή ακριβώς ο μέσος όρος ηλικίας της Kamikatsu είναι ιδιαίτερα υψηλός και οι νέοι αναζητούν την τύχη τους στα αστικά κέντρα, το Zero Waste Center είναι μία τελευταία απόπειρα να τους κρατήσει στον τόπο τους.
Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το κέντρο φιλοξένησε 1.200 επισκέπτες που πέρασαν τη νύχτα στο ειδικά διαμορφωμένο ξενοδοχείο του. Και 5.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή. Όσο ανοίγουν τα σύνορα, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός. Καθώς η «νέα κανονικότητα» περιλαμβάνει αυτήν τη συνολική στροφή προς την οικολογία, όλο και περισσότεροι θα θελήσουν να βιώσουν την zero waste εμπειρία στην ωραιότερη μορφή της.