Τουρκία: Στους δρόμους οι Κούρδοι – 19 οι νεκροί από τα επεισόδια

Νέες βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα μεταξύ Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ και Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια.

Οι σοβαρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ.

Μετά τις χθεσινές βίαιες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη νοτιοανατολική Τουρκία οι αρχές επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πέντε επαρχίες, η πρώτη φορά που στην περιοχή επιβάλλονται τέτοια μέτρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών και της αστυνομίας και το πρωί ξαναβγήκαν στους δρόμους.

Διαβάστε σχετικά: Νύχτα βίας στην Τουρκία - Τουλάχιστον 14 νεκροί

Στο Ντιγιάρμπακιρ- που θεωρείται η κουρδική "πρωτεύουσα" της Τουρκίας- η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές που τους πέταγαν πέτρες.

Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Βαν, σύμφωνα με πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, μεμονωμένα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ Κούρδων και της αστυνομίας στην Αγκρί και την Καρλιόβα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες Κούρδοι σε όλη την Τουρκία έχουν ξεσηκωθεί από την Τρίτη το πρωί εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, που αρνείται να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να σώσει την πόλη Κομπάνι από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.