Ιστορική ημέρα η 8η Οκτωβρίου για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Ιστορική ημέρα είναι η Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς πριν από ακριβώς εβδομήντα χρόνια, υψώθηκε για πρώτη φορά στην υπό γερμανική κατοχή ακόμη Αθήνα, η γαλανόλευκη σημαία.

Ο διευθυντής της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, μόλις πληροφορήθηκε για την επέλαση των Συμμάχων στην Πελοπόννησο, ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο, αψηφώντας τους Γερμανούς που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, στις φυλακές Αβέρωφ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αντώνης Βρεττός κοινοποίησε την πράξη του στον Δήμαρχο Αθήνας, Άγγελο Γεωργάτο, με μία λιτή αλλά περιεκτική επιστολή: "Κύριε Δήμαρχε, λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητά μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ύψωσα εν αυτώ σήμερον την 8ην Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ. την Ελληνικήν Σημαίαν. Με βαθύτατην συγκίνησιν, Αξιότιμε Δήμαρχε σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτην φοράν υψούται η Ελληνική Σημαία εις την περιοχής της κυρίως πρωτευούσης".

Ταυτόχρονα, έξω από το γήπεδο αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

"Την προσεχή Κυριακή, μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία".

Ο επιστάτης του γηπέδου Θανάσης Νίκαινας, περιγράφει την ημέρα και την επομένη, στο βιβλίο " Λεωφόρος Ηρώων" που κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

"Ήταν μία χειρονομία που γέμιζε ρίγη ιεράς συγκινήσεως τους περαστικούς από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν μια αχτίδα της αυγής που ανέτειλε μετά μια βαριά νύχτα, που κράτησε περίπου 1.300 ημέρες. Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας, σημείο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ", είχε πει ο κ. Νίκαινας.