Στη πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών του news.gr σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει "συγχωροχάρτι" σε μεγάλες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μεγάλες οφειλές προς τη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πριν ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ οδήγησαν τα χθεσινά γεγονότα γύρω από τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πίεσαν χθες την κυβέρνηση και πέτυχαν να επέλθουν μεγάλες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Η τρόικα ζήτησε την εξαίρεση 1.000 μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ζητήθηκε ακόμη να υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση περισσότερες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά εξετάζεται να αυξηθεί η οροφή των 900.000 ευρώ τζίρου, αλλά και να υπάρξει άλλη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν, ώστε να ξεπερνούν τις 110.000.
Όπως διαφαίνεται η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα ψηφισθεί πρώτη και ξεχωριστά από το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των δανειακών οφειλών φυσικών προσώπων, κάτι που όμως θα διαφανεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του επιθυμεί να οριστικοποιηθεί σύντομα το ζήτημα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα αρμόδια στελέχη να αναφέρουν πως πιθανόν οι δόσεις που θα δοθούν στους οφειλέτες να είναι λιγότερες από 100.