Βαλς: Δεν μπορεί η Κομισιόν να απορρίψει τον προϋπολογισμό

Η Κομισιόν δεν μπορεί να απορρίψει τον γαλλικό προϋπολογισμό για το 2015, παρά μόνο να κάνει παρατηρήσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από το Παρίσι να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο, επειδή προβλέπει υψηλό έλλειμμα.

"Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κοινοβούλιο (...) που έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή όχι τον προϋπολογισμό της Γαλλίας (...) και αυτό είναι το γαλλικό κοινοβούλιο" τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο που έχει καταθέσει η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,3%, πολύ μεγαλύτερο από το 3% για το οποίο δεσμευθεί, και πολλοί εκτιμούν πως η Κομισιόν για πρώτη φορά θα εξασκήσει το δικαίωμα που απέκτησε πριν από ένα χρόνο να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών και να ζητά αλλαγές, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τις περικοπές ή τις μεταρρυθμίσεις.

Τη Δευτέρα, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ανέφεραν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη "πρόωρο" να γίνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η Γαλλία θα τηρήσει όλες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη άνοιξη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. "Μειώσεις φόρων και εισφορών υπέρ των εταιρειών, μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά, περιορισμός των δαπανών: αυτά είναι ακριβώς τα στοιχεία που ανακοινώσαμε την περασμένη άνοιξη, ακριβώς τα ίδια", υπογράμμισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας της τριετίας 2015-17.