Πόσο βάρυνε το άνοιγμα των σχολείων - Τι λέει για την παραλλαγή Όμικρον και τα παιδιά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου
Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού αυξάνονται, όπως και τα άτομα που είναι διασωληνωμένα και αυτό ανησυχεί τους ειδικούς. Αυτά τα στοιχεία συν κάποια άλλα έπαιξαν ρόλο στην παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες, εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κορονοϊού. Ανέφερε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται ύστερα από 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ.
Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, και στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών.
«Οι νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον, σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχουν και αρκετοί νοσηλευόμενοι με την μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίοι είχαν κάνει εισαγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το αποτύπωμα της Όμικρον στα παιδιά, σημείωσε ότι τα δεδομένα από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή «είναι αρκετά ήπια στα παιδιά. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών, όμως ταυτόχρονα έχουμε και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, και γι’ αυτό δεν έχουμε συσσώρευση περιστατικών στα παιδικά νοσοκομεία».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι σταθερό το επίπεδο των νοσηλειών των παιδιών «περίπου στο 1,5% έως 2 και κάτι τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα».
Το παρασκήνιο παράτασης των περιοριστικών μέτρων
Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star, τα στοιχεία μοιάζουν να είναι ενθαρρυντικά, οι ειδικοί όμως έκριναν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος, προκειμένου να έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων.
Όπως προκύπτει από τους δείκτες υπάρχει σαφή τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα. Την τελευταία εβδομάδα, η Αττική είναι σημειώνει μείωση -41%, η Κεντρική Μακεδονία -42%, η Θεσσαλία -45% και η Ήπειρος -45%.
Κεντρική κυβερνητική πηγή έθεσε και τις εξής παραμέτρους στο σκεπτικό της παράτασης. Η παράταση προκρίνεται γιατί υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, αλλά και στον ημερήσιο αριθμό θανάτων. Συνεπώς, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, δεν έχει μετρηθεί ακόμα η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων. Όλα αυτά συνέτειναν στο να μην υπάρξει μια ανεπαίσθητη χαλάρωση μέτρων τώρα και να δοθεί «ραντεβού» για τις αρχές Φεβρουαρίου που περιμένουμε χαλάρωση σε μουσική, ωράριο εστίασης και πληρότητα γηπέδων. Ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσουν να απαγορεύονται οι όρθιοι σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης.