Χαλάρωση μέτρων στο τραπέζι υπό σκιά αύξησης κατά 12% στις ΜΕΘ
«Πλησιάζουμε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας», εκτιμούν οι ειδικοί, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, που πάντως, δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους.
Η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία θα αρχίσει να φαίνεται σε δύο βδομάδες από τώρα, αν όλα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με τα δεδομένα αυτά η επιτροπή αναμένεται αύριο εισηγηθεί στην κυβέρνηση.
Αισιοδοξία ότι «αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή – οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών», εξέφρασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση ο αριθμός εισαγωγών πιέζει την κατάσταση, «ωστόσο αυτό είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων».
Παράλληλα ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι «κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα».
«Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η ‘Ομικρον είναι η επικρατούσα μετάλλαξη, υπάρχουν περιστατικά από Δέλτα που προκαλεί πολύ βαριές νοσήσεις και οδηγεί σε διασωληνώσεις. Το 85% των ανθρώπων εκεί είναι ανεμβολίαστοι, σε αυτά τα αυξημένα νούμερα απωλειών», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας», τόνισε πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».
«Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», υπογράμμισε.