Laconic Gardens: Χυμός από το χωράφι στην παραγωγή σε 24 ώρες

Του Γιώργου Λαμπίρη

“Ελάτε να ενώσουμε τους κήπους μας”. Με το συγκεκριμένο σύνθημα, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία λακωνικής καταγωγής, οι Λακωνικοί Κήποι, επένδυσε στην σπαρτιατική γη σε συνεργασία με την Biofresh S.A., δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό - για τα ελληνικά δεδομένα - προϊόν. Ταυτόχρονα, καλεί τους παραγωγούς της περιοχής να διαθέσουν την παραγωγή τους, συμμετέχοντας στο μετοχικό σχήμα. 

Η πορεία της επιχείρησης ξεκίνησε το 2008, όταν η Biofresh S.A. δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο σε έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σπάρτη.

Το 98% της παραγωγής σε εξαγωγές

Βασικός στρατηγικός στόχος της επιχείρησης ήταν και παραμένει η συνεργασία με χώρες του εξωτερικού, όπου διοχετεύεται το 98% της παραγωγής των Λακωνικών Κήπων, με τη στήριξη της Biofresh S.A.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Γιώργο Βαζένιο, “μόνο το 2% των προϊόντων της εταιρείας καταλήγει σε ελληνικά ράφια. Βασική μας επιθυμία είναι η πληρωμή τοις μετρητοίς από τις συνεργαζόμενες εταιρείες του εξωτερικού και κατ' επέκταση η εξόφληση των συνεργαζόμενων παραγωγών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο”.

Σημειωτέον, εξόφληση των παραγωγών γίνεται αυτή τη στιγμή σε διάστημα δέκα εργάσιμων ημερών. Παράλληλα οι Λακωνικοί Κήποι στηρίζουν τους παραγωγούς – ιδιοκτήτες, διευκολύνοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης που χρειάζονται τα βιολογικά προϊόντα.

Οικονομικά μεγέθη - επενδύσεις

Η επένδυση της νέας μονάδας ανήλθε στα 15.000.000 ευρώ, απασχολώντας σήμερα συνολικά περί τους 50 εργαζομένους, ενώ προέρχεται στο σύνολό της από ίδια κεφάλαια και επιδότηση. Όπως σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους δανεισμός τόσο εσωτερικός, όσο και τραπεζικός. Οι Λακωνικοί Κήποι δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή της Biofresh, πέντε ξένων επιχειρήσεων και μικρομετόχων, από ίδια κεφάλαια.

Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί επένδυση ύψους 1.456.756 ευρώ για την ίδρυση μονάδας παραγωγής πέλετ από φλοιό εσπεριδοειδών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία εγκαταστάσεων για την εμφιάλωση των προϊόντων της εταιρείας.

Ήδη οι Λακωνικοί Κήποι σε μία προσπάθεια καθετοποίησης της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της προχώρησαν στην ένταξή τους στη μετοχική σύνθεση της νεοσυσταθείσας Freshland Α.Ε. με την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την εμφιάλωση των προϊόντων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της.

“Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους 12.000.000 ευρώ, από το οποίο το 60% προέρχεται από επιδότηση, το 15% από δανειοδότηση και το υπόλοιπο 25% από ίδια κεφάλαια”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Biofresh Κωνσταντίνος Ψαραδέλης.

“H επένδυση θα γίνει σε οικόπεδο όμορο με τις εγκαταστάσεις εκχύμωσης της Biofresh, εκτάσεως 18,5 στρεμμάτων, με 5.000 στρέμματα καλυμμένου χώρου βιομηχανικής παραγωγής και θα απασχολεί 50 άτομα”, συμπληρώνει ο κύριος Ψαραδέλης. “Κάτι τέτοιο εκτός από το branded προϊόν των Λακωνικών Κήπων θα δίνει και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων Private Label. Μία ακόμα επένδυση είναι το ξηραντήριο των υπολειμμάτων της παραγωγής και της χυμοποίησης με τη δημιουργία πέλετ και λιπασμάτων”.

Φυσικός μη συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού

Κορωνίδα της επιχείρησης αποτελεί η παραγωγή μη συμπυκνωμένου, φρέσκου συμβατικού χυμού NFC (Not From Concentrate), ενώ οι ιθύνοντες της επιχείρησης έχουν να υπερηφανεύονται ότι οι Λακωνικοί Κήποι ήταν η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής στη χώρα μας.

Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης βιολογικών φρέσκων πορτοκαλιών, συμπυκνωμένου βιολογικού χυμού πορτοκαλιού, καθώς και στην εξαγωγή φρέσκων φρούτων. Διαθέτουν πιστοποίηση από την TUV Austria Hellas. Κατά την παραγωγή χρησιμοποιείται ασηπτική PET συσκευασία, η οποία προστατεύει το προϊόν από οποιασδήποτε μορφής επιμόλυνση.

Παράλληλα, η εταιρεία διαχειρίζεται την εμπορία του εμφιαλωμένου φρεσκοστυμμένου χυμού της Biofresh Sparti's Juice στην Ελλάδα, στον τομέα των φρέσκων φρούτων και χυμών για βιομηχανική χρήση. Επίσης παράγεται χυμός λεμονιού, με προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή της Κορινθίας.

Η επιχείρηση παράγει τέσσερις βασικές ποικιλίες πορτοκαλιού: Βαλέντσια, Μέρλιν, Σαγκουίνι και Νάβαλ.

Μετοχική Σύνθεση

Στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης συμμετέχουν αναλογικά η Biofresh AE με ποσοστό 22,71%, η Biofresh Europe (με έδρα τη Γερμανία) με ποσοστό 19,95%, η KSY juice Blends στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 31,34%, ιδιώτες με ποσοστό 21,52%και λοιπά κεφάλαια 5%.

Η εταιρεία αποτελείται από 147 μετόχους και μικρομετόχους – εκ των οποίων και παραγωγοί πορτοκαλιού - και στόχευση είναι “να αποκτήσει υπεραξία των λακωνικό πορτοκάλι”, όπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Βαζένιος.

Εγκαταστάσεις - καλλιέργειες

Οι εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται συνολικά η εταιρεία ανέρχονται στα 168.000 στρέμματα στην περιοχή της Λακωνίας. “Από το σύνολο της παραγωγής 15.000 τόνων βιολογικών πορτοκαλιών που έχουμε στη διάθεσή μας, οι οι Λακωνικοί Κήποι εκμεταλλεύονται 5.000 τόνους προερχόμενους από τη Λακωνία, 3.000 τόνους από την Άρτα, 2.000 από την Ηλεία και 1.000 τόνους από τη Μεσσηνία” σημειώνει ο κύριος Βαζένιος.

“Σε επίπεδο συμβατικών πορτοκαλιών οι Λακωνικοί Κήποι διαχειρίζονται γύρω στους 250.000 τόνους στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας και 80.000 τόνους στην περιοχή της Σπάρτης”, συμπληρώνει.

Η εμπορική έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ διαθέτει επίσης γραφεία στη Σκάλα Λακωνίας και στη Σπάρτη για τον έλεγχο και τη διαχείριση της παραγωγής.

Από το δέντρο στην παραγωγή χυμού μέσα σε 24 ώρες

Όπως εξηγεί, ο διευθυντής λειτουργίας της εταιρείας, Χάρης Πράσινος, “η συγκομιδή γίνεται με σύγχρονα μέσα, είτε με φορτηγά είτε με κάδους, ελέγχεται ηλεκτρονικά και μέσα σε 24 ώρες το προϊόν παραδίδεται στο εργοστάσιο για κοπή και εκχύμωση, ώστε να διατηρούνται ανέπαφα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χυμού”.

Μελλοντικοί Στόχοι

-Είσοδος σε νέους βιολογικούς φρουτοχυμούς (Apple NFC, Grapefruit NFC, Bio peach pure)

-Ενοικίαση επιπλέον 1000 στρεμμάτων, συνολικά 2000 στρέμματα φυτειών πορτοκαλιού και κίτρου

-Ενοικίαση 300 στρεμμάτων για παραγωγή μήλων

-Ενοικίαση 300 στρεμμάτων για παραγωγή ροδακίνων

-Μικρή μονάδα παραγωγής Βουλγαρία ή βόρειο Ελλάδα ή εναλλακτικά ενοικίαση facon παραγωγής

-Εκμετάλλευση φάρμας στη Σπάρτη 720 στρεμμάτων με παραγωγή bioproducts όπως γάλα, κρέας, ρίγανη, θυμάρια , μέντα

-Παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου

-Παραγωγή βιολογικής μαρμελάδας