Συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τη σύζυγο Κλούνεϊ

Την επίσκεψη της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα και τη συνάντηση μαζί της επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

Κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο, μαζί με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δεν ξέρω πολλά πράγματα για το πρόγραμμα της κυρίας Αλαμουντίν. Θα συναντηθώ με την ίδια, αλλά το πρόγραμμά της δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη".

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Αλαμουντίν έχει δηλώσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας προκειμένου να λάβει περισσότερα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν ώστε να διεκδικήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κ. Τασούλας και η κυρία Μενδώνη πραγματοποιούν τετραήμερο οδοιπορικό στον νομό Ιωαννίνων, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα, που σχετίζονται με τις Εφορίες Βυζαντινών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η συνεργασία των δύο υπουργείων, Πολτισμού και Τουρισμού, είναι έντονη, όπως δηλώνει ο κ. Τασούλας, "ώστε να αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση τους".

Ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι τα στοιχεία που έχει το υπουργείο του αναδεικνύουν την σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, η οποία "ξεπερνάει -πολλές φορές- και το 40%, το 50%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια".

Όπως διευκρίνισε, αυτό συμβαίνει, επειδή ξεκίνησε το 2013 ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο 33 σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι ήταν ανοιχτοί όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Για τη νέα χρονιά, είπε ο υπουργός, θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα επιπλέον μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ανάμεσα τους και της Ηπείρου, που δεν ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, οι οποίοι θα είναι ανοικτοί στο κοινό από τις 08:00 έως τις 20:00.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ελλείψεις προσωπικού φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, ανέφερε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι "το ζήτημα αντιμετωπίζεται με έκτακτη χρηματοδότηση στους νέους χώρους, για το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης την περίοδο της μεγάλης αιχμής, που αρχίζει την Άνοιξη και τελειώνει τον Οκτώβριο".