Στη σκιά του Έμπολα και των τζιχαντιστών το προσκύνημα στη Μέκκα

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο μουσουλμάνοι από όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στη Μέκκα, για την κορυφαία στιγμή του ετήσιου και πιο ιερού προσκυνήματος για το Ισλάμ, το Χατζ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με περίπου 85.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και της πολιτικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έχουν αναπτυχθεί στους ιερούς τόπους.

Το φετινό προσκύνημα γίνεται στη σκιά δύο γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή: του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε προσκυνητές από τη Γουινέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία ενώ πολλοί προσκυνητές κυκλοφορούν με αναπνευστικές μάσκες.

Όσον αφορά στους τζιχαντιστές, η τοπική κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας Al-Ikhbariya αποκάλυψε ότι δεν επετράπη φέτος η είσοδος στην χώρα σε περισσότερα από 253.000 άτομα που προέρχονται από "ύποπτες" περιοχές.

Στις συζητήσεις για το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών,οι προσκυνητές έχουν ανάμεικτα αισθήματα.

Ένας μουσουλμάνος από το Πακιστάν λέει: "Δείχνουμε την δύναμη της ενότητάς μας στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θα μας καταστρέψουν εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί".

Ένας σαουδάραβας προσκυνητής τονίζει από την πλευρά του: "Ο σεΐχης της Νιμιρα μας είπε σήμερα ότι αυτοί του Ισλαμικού Κράτους δεν αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ και το Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με αυτούς. Ακολουθούμε τους ιεροκήρυκές μας και την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας που είναι απέναντί τους".