Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβει η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσουν από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.
Τις τελευταίες ημέρες στα επιτελεία των δύο αρχηγών επικρατούσε έντονη ανησυχία. Ειδικά στο στρατόπεδο της ΝΔ, έφταναν διαρκώς μηνύματα από βουλευτές που είτε δημόσια είτε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Αρκετοί μάλιστα από αυτούς μιλούσαν για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η αλήθεια είναι ότι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση αυτή. Ωστόσο σημείωναν ότι δεν αμφισβητείται η στήριξη της κυβέρνησης, αλλά η ίδια πρέπει να δώσει δείγματα αλλαγής πολιτικής, ειδικά τώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή, κλείνουν όλα τα εσωκομματικά μέτωπα που είχαν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις, κυρίως "καραμανλικών" στελεχών οι οποίοι δεν απέκλειαν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των κ. Τζιτζικώστα και Βλάχου αλλά και του ανεξάρτητου Νικήτα Κακλαμάνη που είπαν το προηγούμενο διήμερο ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αντίστοιχα, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή θα συσπειρωθούν οι βουλευτές του κόμματος και θα πάψουν οι όποιες μουρμούρες.
Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πάρει τις 154 ψήφους από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και να προσελκύσει και κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στα δύο κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα υπάρξουν και διαρροές οι οποίες αυτόματα θα σημάνουν διαγραφές.
Επιπλέον, είναι και ένα μήνυμα στην τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ότι η ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και εκλογές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην είναι σε ομηρεία η κυβέρνηση.