Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, με απόφασή του το απόγευμα της Δευτέρας, ακύρωσε κάθε αθλητική αγωνιστική δραστηριότητα για το προσεχές Σαββατοκύριακο για όλα τα αθλήματα στην ελληνική επικράτεια.
Η απόφαση πάρθηκε ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του άτυχου οπαδού που τραυματίστηκε στον αγώνα Ηρόδοτος-Εθνικός στις 14 Σεπτεμβρίου, αποκομίζοντας σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως, άλλωστε, απεφάνθη ο ιατροδικαστής.
Ο Κώστας Κατσούλης έχασε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου τη ζωή του, ενώ, αν ζούσε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το πιθανότερο θα ήταν να έμεινε "φυτό".
Ο υφυπουργός έμεινε άπραγος όταν συνέβη το επεισόδιο που τελικά στοίχισε τη ζωή του 46χρονου και όταν πέθανε, αποφάσισε να πενθήσει.
Η ερώτηση που έρχεται στα χείλη είναι μοιραία και λογική: Αν δεν πέθαινε ο Κώστας Κατσούλης και έμενε "φυτό" ή, έστω, με σοβαρή αναπηρία, δε θα διακόπτονταν οι αθλητικές δραστηριότητες; Θα ήταν τότε όλα καλώς καμωμένα;
Εκτός κι αν το μήνυμα που πρέπει να λάβουμε από την Πολιτεία, είναι ότι παίζει το ρόλο του "νεκροθάφτη των προβλημάτων". Όταν αυτά προκύπτουν, θρηνεί, τα κηδεύει, τα κρύβει δηλαδή καλά-καλά κάτω από το χώμα και προσεύχεται να εξαφανιστούν.
Σύμφωνοι, την ημέρα που έγινε το περιστατικό δε γράφτηκαν αυτές οι γραμμές. Αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, προτεραιότητα είχε η υγεία του ζωντανού τότε ανθρώπου και ο αγώνας που έδινε για τη ζωή. Από την άλλη, η στάση της Πολιτείας είχε αρκετά ευχολόγια για να προσθέσουμε κι άλλα.
Η κίνηση της αναβολής, όμως, δεν μπορεί να ταρακουνήσει και δίνει και λάθος μήνυμα σε σχέση με αυτό που πιθανότατα (;) επιθυμούσε να δώσει. "Η Πολιτεία καμώνεται ότι νοιάζεται", "λόγοι εντυπωσιασμού", θα πουν κάποιοι.
Η Πολιτεία θα τους δικαιώνει όσο δεν παίρνει μέτρα και άρα δεν εξασφαλίζει ότι δε θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση ή ότι δε θα επαναληφθεί.
Μέτρα
Η Πολιτεία, από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου ακόμη, έχει πάρει την πολιτική απόφαση για την εφαρμογή του ονομαστικού εισιτηρίου στη Superleague.
Το ατυχές περιστατικό σε αγώνα Ηροδότου-Εθνικού ενισχύει την πεποίθηση ότι πρέπει αυτό το μέτρο -όταν εφαρμοστεί- να επεκταθεί και σε όλες τις επαγγελματικές -ίσως και τις ημιεραστιεχνικές, όπως η Γ' Εθνική, ή η Α2 βόλεϊ και η Α2 μπάσκετ- κατηγορίες όλων των αθλημάτων, με την εισαγωγή ηλεκτρονικών τουρνικέ -μιας και η τεχνολογία, που έχει προχωρήσει, μπορεί να βοηθήσει- σε όλα τα γήπεδα.
Η αστυνόμευση των γηπέδων αποτελεί ένα άλλο ζήτημα. Οι ομάδες της Superleague έχουν μόνο θεωρητικά αναλάβει την ασφάλεια των οπαδών και γενικά κάθε ατόμου που μπαίνει στο γήπεδο που δηλώνουν ως έδρα, αφού αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν ακόμη. Το κόστος είναι του κράτους και υπάρχουν θέματα που πρέπει να διεθετηθούν, όπως τα όρια παρέμβασης των security που θα λειτουργούν για λογαριασμό της ομάδας και τα όρια καταστολής.
Πάνω, όμως, απ' όλα αυτά, βρίσκεται κάτι ανώτερο, κάτι που όμως απαιτεί τα προηγούμενα, καθώς το ίδιο θα κάνει χρόνια για να δράσει. Πρόκειται για τη διαμόρφωση αθλητικής παιδείας στον ελληνικό πληθυσμό και μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση των ωρών γυμναστικής στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια είναι σε θετική κατεύθυνση, φτάνει να είναι πραγματική εκπαίδευση και φιλοσοφία της προσάρτησης αθλητικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα, όπως αρμόζει στη σύγχρονη ζωή ενός έφηβου και μετέπειτα, ενός ενήλικα και όχι απλά να μαζεύονται δέκα αγόρια και να παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο στο σχολικό προαύλιο, ενώ τα κορίτσια παίζουν πάσες με μπάλα του βόλεϊ, όπως γινόταν όταν πήγαινε σχολείο ο υπογράφων...
Αντί επιλόγου
Στο τέλος της ημέρας, με αφορμή την αναβολή, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αναζητούν να βρουν ημερομηνία που να τους βολεύει για το μεταξύ τους ντέρμπι και ο Παναθηναϊκός του μπάσκετ ψάχνει τρόπο να αποφύγει το να παίξει κεκλεισμένων των θυρών στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Αυτό... έμαθαν από την αναβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων...