Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού φαίνεται να έχει «εντυπωσιακά» οφέλη στην παράταση της ζωής γυναικών με μια επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με μία νέα κλινική μελέτη. Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο έζησαν 15,7 μήνες περισσότερο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μέση επιβίωση σχεδόν 5 χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την μεγαλύτερη επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης που έχει επιφέρει ένα φάρμακο, το οποίο χορηγείται ως πρώτη θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καθώς και για μία από τις μεγαλύτερες μέσες επιβιώσεις σε όλες τις μορφές καρκίνου.
Το νέο φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει την λειτουργία του HER2, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από ένα γονίδιο που συνδέεται με τον καρκίνο. Το φάρμακο ονομάζεται περτουζουμάμπη και χορηγείται σε συνδυασμό με δύο άλλα, παλαιότερα φάρμακα: την τραστουζουμάμπη που επίσης είναι μονοκλωνικό αντίσωμα και το χημειοθεραπευτικό σκεύασμα δοσεταξέλη
"Τα αποτελέσματα, νομίζω, είναι πρωτοφανή", δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Σάντρα Σουέιν από το Washington Hospital Center στο ετήσιο συνέδριο στη Μαδρίτη «Η βελτίωση της επιβίωσης σχεδόν 16 μήνες ... είναι άνευ προηγουμένου μεταξύ των μελετών του μεταστατικού καρκίνου του μαστού», προσέθεσε.
Η περτουζουμάμπη εγκρίθηκε το 2013 στην Ευρώπη και το 2012 στις ΗΠΑ για τον θετικό στην HER2 καρκίνο του μαστού και δοκιμάστηκε σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 800 γυναίκες. Η μέση διάρκεια επιβίωσης για τις γυναίκες που έπαιρναν την περτουζουμάμπη ήταν 56,5 μήνες, ενώ για όσες πήραν τον κλασικό συνδυασμό ήταν 40,8 μήνες (ή 15,7 μήνες μικρότερη). Ωστόσο, στις γυναίκες που έπαιρναν περτουζουμάμπη αυξήθηκε κατά μόλις 6 μήνες το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο καρκίνος τους έπαψε να εξελίσσεται και να επιδεινώνεται, και έτσι οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς τρόπο το φάρμακο παρέτεινε τη ζωή τους για υπερδιπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό.