“Προειδοποιητικά πυρά” από τη Μόσχα για τη συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία προχωρήσουν σε εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει φθηνότερα ευρωπαϊκά αγαθά στη Ρωσία, βλάπτοντας τα τοπικά προϊόντα και πλήττοντας την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA-Novosti, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία είναι “έτοιμη να λάβει αντίμετρα αν (η εφαρμογή της συμφωνίας) ολοκληρωθεί, παραβιάζοντας προηγούμενες συμφωνίες”.

Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν το μήνα να καθυστερήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σε περίπτωση υλοποίησής της θα επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά αγαθά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή θα δώσει χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ρώσων, ωστόσο η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως απαιτεί τριμερείς διαπραγματεύσεις (ΕΕ, Ουκρανία και Ρωσία) για να αποδεχθεί μία βελτιωμένη συμφωνία.