CNBC: Αμφίβολο αν θα εγκριθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από την τρόικα

Στην αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας και στους φόβους ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση δε θα εγκριθεί από την τρόικα.

Όπως σημειώνεται, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφτασε την Τετάρτη στο 6,284%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Αυγούστου, ενώ την Πέμπτη υποχώρησε ελαφρά.

“Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικοί δε θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν νέο πρόεδρο που θα αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια τον Μάρτιο. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές -συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα- και να προκαλέσει την κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας”, αναφέρει το ρεπορτάζ, αιτιολογώντας την άνοδο της απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα πάντα με το CNBC, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο της χώρας μας στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ένας επιπλέον φόβος των επενδυτών είναι οι αναφορές σε μέσα ενημέρωσης πως η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις εκτιμήσεις της για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2015 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έγκριση του προϋπολογισμού από την πλευρά της τρόικας.

“Είναι ευχάριστο το ότι λένε πως μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς από μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια, αλλά είναι πολύ ασαφές το τι θα συμβεί το 2016”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγικός επενδυτής Μαρκ Όστβαλντ. “Η πραγματική ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ότι αν εξέλθουν της επιτήρησης της τρόικας, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, που κινείται πιο αργά απ' ό,τι έχει ζητηθεί, ξαφνικά θα μείνει στάσιμη και πιθανότατα θα βρεθούν ξανά μπροστά σε προβλήματα”, πρόσθεσε.