Ηλιόπουλος: Όταν η χώρα αντιμετωπίζει εκατόμβη νεκρών η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηλιόπουλος: Όταν η χώρα αντιμετωπίζει εκατόμβη νεκρών η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για το ότι δεν γνώριζε την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ

«Ο λόγος για τον οποίο είπε ψέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι δεν γνώριζε τα στοιχεία για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο υποστηρίζει ότι δήθεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θέλει να δώσει λεφτά για την ενίσχυση του ΕΣΥ» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει ποιος ήξερε και ποιον "δείχνει" το Μέγαρο Μαξίμου. Μικρή σημασία έχει αν τσακώνονται Κικίλιας και Σκέρτσος για το ποιος είχε τη μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα-Λύτρα. Όταν στο 4ο κύμα της πανδημίας η χώρα αντιμετωπίζει μια εκατόμβη νεκρών η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Flash FM της Θεσσαλονίκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους χωρίς τη δυνατότητα αξιοπρεπούς πρόσβασης στην περίθαλψη. Η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα δεν μας λέει μόνο το ποσοστό θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ, αλλά και ότι το 38,5% των θανάτων από την πανδημία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν διαφορετική. Περί τους 6,5 χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη σε απλό κρεβάτι ή στα σπίτια τους. Η χώρα μας βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αναλογία απωλειών ζωής ανά κατοίκους. Και είναι χυδαίο εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δεν είχε στοιχεία», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα και του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να απολογηθεί ο πρωθυπουργός, αφού «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ αντίστοιχα ο πρωθυπουργός θα είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέκρινε σφοδρά και τον προς ψήφιση προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή. «Κόβει από το υπουργείο Υγείας 820 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός αυτός βασίζεται στο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας -κόντρα στις προβλέψεις των ειδικών- και δεν κάνει τίποτα για να θωρακίσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία. Ούτε και απέναντι στην ακρίβεια», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Απέναντι στις περικοπές της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Όμως και στις έκτακτες δαπάνες το αντίστοιχο κονδύλι για το 2022 είναι 730 εκατ. ευρώ όταν το 2021 ήταν 1,2 δισ. ευρώ». Επιμένοντας, στο μεταξύ, στην άμεση ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε πως εν μέσω πανδημίας μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία σε όλη την ΕΕ δεν αύξησαν τον κατώτατο μισθό. «Πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη αφού όταν το 2012 μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μειωμένος κατά 32% για τους κάτω των 25, και τη μεγαλύτερη ύφεση είχαμε και έκρηξη της ανεργίας. Όταν όμως το 2018 αυξήθηκε ο μισθός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, και η ζήτηση βελτιώθηκε και τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν, και τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, κατά 180%, σε ρεύμα κατά 37%, και σε πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2%, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα και το Ταμείο Ανάκαμψης αφού με ευθύνη της κυβέρνησης δεν κατάφερε να απορροφήσει παρά μόνο 150 εκατ. ευρώ από τα 2,6 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το 2021».