Bloomberg : Έως και 5 δισ. το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο

Ακόμα μία εκτίμηση αναλυτών έρχεται να αναδείξει το σημαντικό όφελος, που αναμένεται να έχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο. 

Το Bloomberg, επικαλούμενο τραπεζικό στέλεχος, αναφέρει ότι το κέρδος αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα 5 δισ. ευρώ. 

Η αλλαγή της νομοθεσίας έχει ακολουθήσει το μοντέλο, που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, και - όπως υποστηρίζει το πρακτορείο - θα έχει θετικό αντίκτυπο στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία θα υποβληθούν. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ

Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι στην ουσία ένα είδος επιστροφής φόρου για 30 χρόνια, ώστε οι τράπεζες να αντισταθμίσουν ένα μέρος της ζημιάς, που κατέγραψαν από το PSI, με την προϋπόθεση όμως ότι - για να επωφεληθούν από αυτό - πρέπει να είναι κερδοφόρες, ώστε να συμψηφίζουν το φόρο επί των κερδών κάθε χρονιάς με τον πιστωτικό φόρο, μέχρι αυτός να μηδενιστεί. 

Σκεφτείτε ότι το κράτος έχει δώσει σε κάθε τράπεζα μια προπληρωμένη κάρτα φόρου, με συγκεκριμένο ποσό και διάρκεια 30 χρόνια. Κάθε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα, μόλις βεβαιώνει φόρο από την - κερδοφόρα - χρήση του, θα χρησιμοποιεί μέρος του πιστωτικού αυτής της κάρτας, μέχρι αυτό να τελειώσει.