Κορονοϊός: 70 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον – Λιγότερο σοβαρή η νόσηση

Κορονοϊός: 70 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον – Λιγότερο σοβαρή η νόσηση

Έρευνα στο Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα

Ο ιός με την μετάλλαξη Όμικρον πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται 70 φορές περισσότερο, από ό,τι με την μετάλλαξη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του Sars-Covid-19 περνάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλον πιο γρήγορα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί τόση ζημιά στους πνεύμονες, όσο τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει, ότι η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση στον ανθρώπινο βρόγχο, επικαλούμενο επιστήμονες τοπικού Πανεπιστημίου. Η μελέτη διαπίστωσε, ότι η λοίμωξη από την Όμικρον αναπαράγεται σε πολύ χαμηλότερο βαθμό στον πνευμονικό ιστό, λιγότερο πάνω από 10 φορές από το αρχικό στέλεχος, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου».

Οι πρώτες παρατηρήσεις έχουν δείξει, ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται οξυγόνο ή εντατική θεραπεία, αλλά πολλοί ειδικοί και φορείς δημόσιας υγείας συνιστούν επαυξημένη προσοχή, καθώς εξαρτάται και από το ανοσοποιητικό του κάθε ανθρώπου. Στην Βρετανία σημειώνεται επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, ενώ γενικά στη χώρα τα κρούσματα σημειώνουν ρεκόρ. Μέσα σε τρεις μέρες η Όμικρον σχεδόν επικράτησε. Ενδεικτικά η νέα παραλλαγή αντιστοιχεί στο 52% των κρουσμάτων στο Λονδίνο. Με βάση στοιχεία της Τρίτης, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 5.346 κρούσματα της Όμικρον.