Στην Ελλάδα οι υψηλότεροι φόροι ακινήτων στον ανεπτυγμένο κόσμο

“Εξωπραγματικό” χαρακτηρίζει το βάρος της φορολογίας στα ακίνητα στη χώρα μας σε έρευνά της η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, η οποία βάσει τριών διαφορετικών προσεγγίσεων  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους βαρύτερους φόρους κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο – και μάλιστα με στοιχεία του 2011, πριν δηλαδή η φορολογία στα ακίνητα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Η σχετική ανάλυση, σύμφωνα με την GLP Values, έχει μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς διαψεύδει επιχειρήματα που κατά καιρούς ακούστηκαν από επίσημα χείλη τα τελευταία χρόνια, είτε πως είναι μικρό το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τον ΟΟΣΑ είτε πως είναι μικρό ειδικά το βάρος των φόρων κατοχής.

Η μελέτη τονίζει επίσης πως, όσον αφορά στην επίπτωση σε κτηματαγορά, οι φόροι κατοχής είναι πολύ πιο σημαντικοί απ’ τους φόρους μεταβίβασης, καθώς η επίπτωση των φόρων κατοχής εκδηλώνεται σε βάθος χρόνου, ενώ η επίπτωση των φόρων μεταβίβασης σημειώνεται εφάπαξ, κατόπιν δε απορροφάται απ’ την κτηματαγορά, και υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητη η πλήρης αναμόρφωση της φορολογίας.

Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση των ερευνητών σε σχέση με το μέγεθος της παραοικονομίας, καθώς σημειώνουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της παραοικονομίας σε μία χώρα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το βάρος των φόρων κατοχής ακινήτων για τους συνεπείς φορολογουμένους.

“Δυστυχώς (για τους Έλληνες συνεπείς φορολογουμένους), στην Ελλάδα όχι μόνο έχουμε ευρύτατη κατανομή της ιδιοκτησίας ακινήτων, μα και το υψηλότερο ποσοστό παραοικονομίας στον (Δυτικό) κόσμο”, επισημαίνεται.

Ακόμη, η ανάλυση παρουσιάζει και σχολιάζει επιχειρήματα υπέρ και κατά της ύπαρξης φόρων ακινήτων, συμπεραίνοντας πως τα επιχειρήματα κατά των φόρων ακινήτων είναι πιο ισχυρά, ιδίως όσον αφορά στους φόρους κατοχής ακινήτων, οι οποίοι –και μόνο με κατάλληλες προσαρμογές– δικαιολογούνται εάν και εφόσον χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, σε σημαντικό αλλά όχι κατ’ ανάγκην απόλυτο βαθμό, όταν αυτοί οι φόροι πηγαίνουν υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τονίζεται.