Ιορδανία: Αθώος ο “πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη”

Αθώο έκρινε την Τετάρτη δικαστήριο της Ιορδανίας τον ισλαμιστή ιερωμένο Αμπού Κατάμπα, ο οποίος πριν μερικά χρόνια εθεωρείτο ως «ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη».

Ο Κατάμπα κατηγορούνταν ως ηθικός αυτουργός τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος τουριστών το 2000, κατά την διάρκεια των εορτασμών για την έλευση του νέου χρόνου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρείχε από την Βρετανία όπου βρισκόταν υλική και ηθική υποστήριξη σε οπαδούς του, για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να σταθούν οι κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί.

Συγγενείς και οπαδοί του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον δικαστή της ετυμηγορίας, που διατάσσει την άμεση απελευθέρωση του μουσουλμάνου κληρικού.

Μόλις πέρυσι, μετά από πολυετή διαδικασία, ο Αμπού Κατάμπα είχε εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές στο Αμάν, προκειμένου να δικαστεί από τις ιορδανικές αρχές για τις πράξεις τρομοκρατίας, για τις οποίες κατηγορούνταν. Ελάχιστοι ωστόσο περίμεναν ότι το αποτέλεσμα της πολύκροτης δίκης θα οδηγούσε στην αθώωσή του.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Σε ισόβια καταδικάστηκε ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν