Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε η κα Μέρκελ στις 13:30 ώρα Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση της κας Μέρκελ με τον κο Σαμαρά αναμένονται δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη από χθες στο Βερολίνο ευελπιστώντας να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, την ίδια ώρα που διάφορα δημοσιεύματα δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ελληνική πλευρά.
Η ατζέντα πάντως της ελληνικής πλευράς που θα θέσει στην σιδηρά Κυρία της Ευρώπης είναι πολύπλευρη, καθώς εκτός από τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αφορά και το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Οι χθεσινές πολύ προσεκτικές δηλώσεις ωστόσο του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι οποίες ουσιαστικά επιχείρησαν να κατεβάσουν τον πήχη, σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων της "Deutsche Welle" προβληματίζουν ιδιαιτέρως το κυβερνητικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την έναρξη των συνομιλιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να συμπεριληφθούν φοροελαφρύνσεις στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του 2014.
Μέσο πίεσης ουσιαστικά της ελληνικής πλευράς προς τη γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να αποτελέσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα και η εγκατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με αξιοσημείωτη δυναμική, γεγονός που καθιστά ένα "πολιτικό ατύχημα" και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πολύ πιθανό.
Κάτι τέτοιο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλες τις θυσίες που έχει κάνει η χώρα και να πάει πίσω τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που συντελούνται για την ανάταση της οικονομίας.
Στα επιχειρήματά της είναι βέβαια και η μέχρι τώρα καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς.
Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου – δανείου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό – δημοσιονομικό κενό που δεν θα μπορεί να καλυφθεί.
"Handelsblatt": Σε αναζήτηση στήριξης ο Σαμαράς
Εκτενές αφιέρωμα στη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο έχει η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".
"Αντώνης Σαμαράς - σε αναζήτηση στήριξης" είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt" στο οποίο γίνεται λόγος για "δύσκολες διαπραγματεύσεις" πριν από τις οποίες πραγματοποιείται η συνάντηση, αναφερόμενο στην προσεχή άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.
"Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα με θετικά μηνύματα. Διότι το ταξίδι του πραγματοποιείται πριν από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών προειδοποιούν για ελλείψεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως την ελαστικοποίηση των απολύσεων, περαιτέρω απολύσεις στο Δημόσιο και μεταβολές στο συνδικαλιστικό δίκαιο.
Επιπλέον, τα σχέδια της κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές συναντούν τον σκεπτικισμό της τρόικας. Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εξηγήσει στην καγκελάριο πόσο στενά είναι τα περιθώρια νέων περικοπών, μετά και από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές" αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο συντάκτης αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
"Αυτές οι κινήσεις θα καταδείκνυαν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η περίοδος της τρόικας τελείωσε. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιτύχει κέρδη στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως υπάρχει η ανησυχία ότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της Ελλάδας μπορεί να εξασθενήσει", επισημαίνεται.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται και άρθρο γνώμης του Διευθυντή του αυστριακού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (WIFO) Καρλ 'Αιγκινγκερ, με τίτλο "Αυτή είναι η λάθος κατεύθυνση" και εκτενή αναφορά στις ελληνικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
"Για όλα αυτά η Ελλάδα αξίζει αναγνώρισης. Τώρα όμως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, έχοντας κατά νου το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησής του, ζητεί από τους εταίρους του στην ΕΕ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, κυρίως στην φορολογική πολιτική", επισημαίνει.