Τα έκτοπα δόντια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς εμφανίζονται μόλις στο 0,1% του πληθυσμού
Μια πολύ περίεργη ανακάλυψη έκαναν γιατροί μέσα στην μύτη ενός ασθενούς στις ΗΠΑ.
Ένας 38χρονος άνδρας που αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αναπνοή για αρκετά χρόνια, ανακάλυψε ότι είχε ένα έκτοπο δόντι που αναπτυσσόταν μέσα στο ρουθούνι του. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι γιατροί Σάγκαρ Κάνα και Μάικλ Τέρνερ που εξέτασαν τον ασθενή, περιγράφουν πώς εντόπισαν το δόντι και τι έκαναν για να διορθώσουν το πρόβλημα.
Οι αναφορές για έκτοπα μέρη του σώματος είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος έκτοπης ανάπτυξης αφορά τα δόντια και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κυνόδοντα ο οποίος συνήθως αναπτύσσεται σε λάθος κατεύθυνση στην άνω γνάθο. Σε αυτή τη νέα περίπτωση, οι γιατροί διαπίστωσαν αρχικά απόκλιση του διαφράγματος και εντόπισαν ασβεστοποιημένες εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Κατά τη διάρκεια της ρινοσκόπησης, οι γιατροί ανακάλυψαν ένα λευκό αντικείμενο που προεξείχε από το τοίχωμα του δεξιού ρουθουνιού.
Στη συνέχεια οι γιατροί έβγαλαν ακτινογραφία του αντικείμενου και της περιοχής γύρω από αυτό. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι επρόκειτο για ένα έκτοπο δόντι που είχε αναπτυχθεί από το σαγόνι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω στο στόμα, όπως είναι η συνήθης περίπτωση. Οι γιατροί χειρούργησαν τον ασθενή και αφαίρεσαν το δόντι χωρίς επιπλοκές. Όταν τον επανεξέτασαν λίγο καιρό αργότερα, διαπίστωσαν ότι το τραύμα είχε επουλωθεί και δεν υπήρχαν ενδείξεις μόλυνσης ή ανάπτυξης νέου δοντιού. Επίσης, ο ασθενής ανέφερε ότι ήταν σε θέση να αναπνέει και πάλι ελεύθερα.
Οι γιατροί τονίζουν ότι τα έκτοπα μέρη μπορεί να μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους γύρω ιστούς και για αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους άμεσα. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά σχηματισμού κύστεων πάνω ή κοντά σε του σώματος, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν και να γίνουν επώδυνες. Ωστόσο οι γιατροί σημειώνουν ότι τα έκτοπα δόντια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς εμφανίζονται μόλις στο 0,1% του πληθυσμού.