Ποροσένκο: Στρατιωτικά, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο

Στην παραδοχή ότι το Κίεβο δεν μπορεί να νικήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία μόνο με τα στρατιωτικά μέσα, προχώρησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

"Υπογραμμίζω ότι είναι αδύνατο να κερδίσουμε τον πόλεμο στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ χρησιμοποιώντας μόνο στρατιωτικά μέσα. Όσο περισσότερα τάγματα αναπτύσσουμε εκεί, τόσα περισσότερα στρατεύματα θα αναπτύσσει τη Ρωσική Ομοσπονδία". 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ποροσένκο υπερασπίστηκε ένα νέο νόμο που έφερε εσπευσμένα στη Βουλή και ο οποίος προβλέπει περιορισμένη αυτοδιοίκηση και αμνηστία στους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Αυτό το σχέδιο ειρήνης είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί ένα τέλος στη αιματηρή σύγκρουση" τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Την ίδια ώρα επί του πεδίου, άλλοι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στα ανατολικά ενώ ο στρατός ετοιμάζεται να απομακρύνει το πυροβολικό του, πως προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο που υπογράφηκε το Σάββατο από το Κίεβο και τους αντάρτες στο Μινσκ.

Τα εννέα σημεία του μνημονίου εκεχειρίας προβλέπουν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιόμετρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τις περιοχές των αυτονομιστών και την απόσυρση των πυροβόλων από αμφότερα τα στρατόπεδα.

Πάντως, από την προηγούμενη παραβιασμένη εκεχειρία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 39 άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι.