ΓΣΕΕ: Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού ο κατώτατος μισθός

“Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού” η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.

“Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν”, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, τασσόμενος υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως θέση της κυβέρνησης είναι “να δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης, με την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και ιδιωτών”, τονίζοντας πως “δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όπου δημιουργούνται νησίδες που δεν προστατεύονται ομάδες πολιτών θα επέμβουμε”.

Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: “Δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Έλληνας πολίτης που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς την υπευθυνότητά του πρέπει να προστατευθεί. Εάν υπάρξουν νησίδες που μένουν ακάλυπτες θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε”.

Όπως είπε ο ίδιος, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά δεν είναι η κατάργηση ή μη κατάργηση νόμων και διατάξεων, αλλά το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης και επιπλέον θα αντιμετωπίζει θετικά το επιχειρείν, τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Το νομοθέτημα για τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα νομοθέτημα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ένα άλλο νομοθέτημα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα άλλο νομοθέτημα είναι το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.