Τι ισχύει με τους ασθενείς που νόσησαν
Για τη μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μίλησαν ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρων Υγείας.
«Από τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής φαίνεται ότι υπάρχει μια αισιόδοξη πλευρά ότι η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσο. Ίσως, το στέλεχος Όμικρον να έχει δυνατότητα να προσβάλει πιο εύκολα τα άτομα που έχουν ανοσία. Κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι σοβαρής νόσου».
Μιλώντας για το εθνικό πρόγραμμα του εμβολιασμού ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ επισήμανε ότι έχει δοθεί έμφαση και στην πρώτη δόση, ιδίως στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Είναι πρόθεσή μας να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Μεγάλος αριθμός των συνανθρώπων, 6,5 εκατ. πολίτες, επιθυμούν να κάνουν την αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Παρασκευής, επισημαίνοντάς ότι η 3η δόση πλέον γίνεται στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση.
Μιλώντας για την αναμνηστική δόση στα παιδιά ο κ. Παρασκευής υποστήριξε ότι πρέπει να γίνεται στο τρίμηνο για όλους, ενήλικες και εφήβους, λέγοντας ότι «στα παιδιά θα αυξήσει την ανοσία και την προστασία», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενη στο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό η κ. Ανεμοδουρά υποστήριξε, ότι μέχρι στιγμής, θα πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο.
«Θα πρέπει να το ξαναδούμε (αυτό το διάστημα) σε σχέση με την Όμικρον». Όπως είπε, από την παρατήρηση των επιδημιολογικών στοιχείων πλέον «νοσούν άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021, αλλά έχουμε και άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τον Ιούλιο, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα».
Περιγράφοντας αυτά τα περιστατικά νόσησης, επισήμανε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλης βαρύτητας και τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Βλέπουμε και αρκετούς νέους που νοσούν ενώ έχουν κάνει το εμβόλιο».