Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για «καταστροφική» συμπεριφορά του Κιέβου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα Παρασκευή οι δύο ηγέτες, ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στη ζώνη σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς, εμμένοντας σε μια «καταστροφική» συμπεριφορά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου «ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή, στο ότι το Κίεβο συνεχίζει την καταστροφική γραμμή, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των συμφωνιών του Μισνκ». Επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση, ότι την καταστροφική αυτή γραμμή επιβεβαιώνει η προκλητική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ζώνη της διένεξης, που περιλαμβάνει την χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. «Υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίο το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια χρήσης βίας στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Τούρκο ομόλογο του για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου στο Σότσι. Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών στις 3 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητούνταν ενδεχομένως το θέμα της Ουκρανίας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , ο Πεσκόφ είχε επισημάνει, ότι αυτό εξαρτάται από το πως θα εκφρασθεί μια τέτοια μεσολάβηση. Σε ανακοίνωση της διεύθυνσης της τουρκικής προεδρίας, την οποία επικαλέσθηκε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, καθώς και για τις εξελίξεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, όπως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων.