Αντιμέτωποι με νέα μέτρα θα βρεθούν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν αποδώσει εισπρακτικά τα αναμενόμενα έσοδα. Και η σχετική δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά να λάβει πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τα 2,7 δισ. ευρώ εσόδων του ΕΝΦΙΑ δεν είναι νέα δέσμευση, αλλά αναλήφθηκε και συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προ 14 μηνών.
Συγκεκριμένα στην επικαιροποίηση του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών της 16ης Ιουλίου 2013 αναφερόταν πως ως «διαρθρωτικό ορόσημο» για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, θα έπρεπε η κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2014 σύμφωνα με το συμφωνηθέν πλαίσιο, όπου θα επιτρέπει τη φορολόγηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε μεταβατική βάση μέχρι τα τέλη του 2014.
Η τότε επικαιροποίηση του Μνημονίου ανέφερε πως το νέο καθεστώς φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014 θα διαμετρηθεί για την είσπραξη των προγραμματισμένων εσόδων 2,7 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των απαλλαγών, για να αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Ωστόσο, το Μνημόνιο σημείωνε πως δεδομένου ότι η εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων σε ένα τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, εάν η εφαρμογή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας αποδειχτεί ότι είναι αδύνατο με μεγάλη βεβαιότητα να επιτύχει τα προγραμματισμένα έσοδα το 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει από κοινού με την τρόικα να κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το αντισταθμίσει.
Πιο απλά, εάν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 δεν επιτευχτεί ο στόχος για είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ -κάτι πολύ πιθανό δεδομένων των προβλημάτων της φορολογικής διοίκησης και της φοροδοτικής ανικανότητας των πολιτών - τότε η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα αντισταθμίσουν την εισοδηματική απώλεια από τις μειωμένες εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ.