Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
“Η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, προτίθεται εντός του έτους να εκδώσει στις χρηματαγορές ομόλογα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Μετά από πολλές επιτυχημένες εκδόσεις από την αρχή του χρόνου, η υπό κρίση χώρα σχεδιάζει κρατικό ομόλογο με επταετή προθεσμία εξόφλησης. Επιπλέον, είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να διατεθούν ομόλογα διάρκειας 18 μηνών”, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), προδημοσιεύοντας απόσπασμα από την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών που φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της Handelsblatt.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι με το νέο επταετές ομόλογο η Ελλάδα επιθυμεί να προσφέρει στους επενδυτές ευρύτερο φάσμα διάρκειας λήξης ομολόγων.
“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες. Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε: 'Στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ''”, αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα, ενώ υπογραμμίζεται ότι “ο κ. Χαρδούβελης είναι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008” και ότι “εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ΑΒS”.
Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει το dpa, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δημιουργήσει ρευστότητα, όπου αυτή είναι αναγκαία. “Μία νομισματική πολιτική για όλους δεν μπορεί να λειτουργήσει”, δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο αναδημοσιεύεται ευρέως από τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Έλληνας υπουργός τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ερωτώμενος εάν η Γαλλία θα έπρεπε να λάβει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα, δηλώνει: “Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα - και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο”.