«Δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα»
Στη σημασία της αύξησης του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκεί είναι όλο το στοίχημα».
«Στην επιτροπή των Εμπειρογνώμων συζητήθηκε το ενδεχόμενο θέσπισης θετικών κινήτρων για τους άνω των 60 και 65 όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου».
Τόνισε ότι εάν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες, «δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα, καθώς αποτελούν παράλληλα και μια σημαντική κοινωνική πολιτική», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι με την τρίτη δόση εμβολίου τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας είναι 20 φορές χαμηλότερα σε σχέση με όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις στους άνω των 60. Τα ποσοστά ήπιας λοίμωξης είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις.
«Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση - ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6 - 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν», εξήγησε ο καθηγητής.
Σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι είναι αυστηρά αλλά και αναγκαία και πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα φανεί εάν θα αποδώσουν.
Τόνισε πως εάν λειτουργήσουν, ανασχεθούν μεγάλοι συγχρωτισμοί, πειστούν ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τότε είναι πιθανό να μη χρειαστεί περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου.
Σε αντίθετη περίπτωση ο καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο, καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν είναι η ίδια παντού.