"Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης"
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Dailybeast με τίτλο: "Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;".
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον τάφο της Αμφίπολης, από τον Αμερικανό καθηγητή κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ του πανεπιστημίου Bard.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας πρόκειται να λυθεί τις επόμενες ημέρες. Ο καθηγητής, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.
"Βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκε στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος ότι ο Πτολεμαίος αντικατέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη», αναφέρει ο καθηγητής. «Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι “ένοικοι” των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα", συμπληρώνει ο ίδιος.
Η Αμφίπολη του χθες και του σήμερα
Ο Ρομ μιλάει για την περιοχή της Αμφίπολης που ήταν το προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, ενώ αναφέρεται και στην σημερινή εικόνα της περιοχής που είναι σχεδόν έρημη. "Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, - και που τώρα φυλάσσεται υπό στρατιωτικό κλοιό - βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου", προσθέτει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μεγάλο σασπένς γύρω από την Αμφίπολη. "Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο - και ίσως αμφιλεγόμενο - σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα σώματα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν - όπως κάποιοι εκτιμούν - τελικά έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου που σκοτώθηκε στην Αμφίπολη περίπου στο 308 π. Χ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση", καταλήγει ο καθηγητής.