Η νύχτα έγινε μέρα στις Σπέτσες στη διάσημη Αρμάτα

Για ακόμη μια χρονιά, οι Σπέτσες "βούλιαξαν" από κόσμο, αν και Σεπτέμβριος πια...

Η νύχτα έγινε μέρα στο προσφιλές νησί και πλήθος κόσμου αλλά και επώνυμοι γέμισαν τους δρόμους για τη διάσημη, παραδοσιακή γιορτή της Αρμάτας.

Η Αρμάτα είναι μια ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, μια από τις σημαντικότερες της επανάστασης του 1821, που επιτεύχθηκε χάρη στην πράξη γενναιότητας του Σπετσιώτη Καπετάνιου Κοσμά Μπαρμπάτση, ο οποίος την κρίσιμη στιγμή του αγώνα κατάφερε να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να πυρπολήσει την τούρκικη ναυαρχίδα. Το βράδυ εκείνο του Σεπτέμβρη του 1822, σφράγισε την ιστορία των Σπετσών.

Η ηρωική αυτή πράξη οδήγησε στην υποχώρηση του τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Το λιμάνι γεμίζει με ελληνικά και τούρκικα καράβια και η ναυμαχία ξεκινά. Οι καπνοί και οι εκρήξεις γίνονται ένα με τις χαρμόσυνες σειρήνες των πλοίων που δίνουν το σύνθημα για την κορύφωση της γιορτής.

Το νησί των Σπετσών τιμά τους ήρωες του, διοργανώνοντας την Αρμάτα, κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1931.