Αμφίρροπο το αποτέλεσμα στη Σκωτία, μετά την επίσκεψη Κάμερον

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προηγούνται με βραχεία κεφαλή των υπέρμαχων της απόσχισης, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian δείχνει ότι το "όχι" στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει ποσοστό 42% ενώ το "ναι" 40%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ωστόσο έχει εκτιναχθεί στο 17%.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες The Times και Sun, δείχνει ότι το "όχι" προηγείται με 52% έναντι 48% του "ναι". Από την ανάλυση αυτή ωστόσο έχουν αποκλειστεί όσοι δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του Αυγούστου που οι ενωτικοί κερδίζουν έδαφος, όμως η εικόνα που σχηματίζεται γενικά από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η διαφορά μεταξύ του "όχι" και του "ναι" είναι πάρα πολύ μικρή και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια το αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα πάντως μόνο μία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το YouGov την περασμένη εβδομάδα, έφερνε μπροστά, με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων, τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος και τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν εντατικά τις προεκλογικές εκστρατείες και των δύο πλευρών, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αισθάνονται κάποια σύγχυση.