Οι στατίνες προλαμβάνουν τις επιπλοκές του διαβήτη

Οι στατίνες θα μπορούσαν να προλάβουν την τύφλωση και τους ακρωτηριασμούς που προκαλούνται από το διαβήτη,σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη διατρέχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις επιπλοκές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι στατίνες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της φλεγμονής στα μάτια και των νευρικών βλαβών στα άκρα- οι οποίες σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Περίπου 29% των ασθενών με διαβήτη υποφέρουν από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού, που οδηγούν σε προβλήματα όρασης και ένας στους δέκα αναπτύσσουν έλκη στα πόδια. Δανοί ερευνητές εξέτασαν 62.716 ασθενείς με διαβήτη, ηλικίας άνω των 40 ετών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών. Το ένα τέταρτο από αυτούς έτυχε να λαμβάνουν στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη, και οι υπόλοιποι δεν λάμβαναν τα χάπια. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα όρασης και 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νευρικές βλάβες στα άκρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπορζ Νορτεστγραντ, επικεφαλής γιατρός στην κλινική βιοχημεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία, έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα. Πίστευαν ότι οι στατίνες θα αύξαναν τις επιπλοκές, επειδή αυξάνουν περαιτέρω τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Άλλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα πρόσθετο όφελος του φαρμάκου είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στα νεύρα, προλαμβάνοντας τις ζημιές.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητών που προτείνουν ότι οι στατίνες προστατεύουν όχι μόνο από τις καρδιοπάθειες αλλά και από άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν πολύ νωρίς για τους γιατρούς να εξετάσουν τη συνταγογράφηση στατινών σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη για την πρόληψη των επιπλοκών.