Το σχέδιο SOS των τραπεζών για ψάρια, ακτοπλοΐα και χαλυβουργία

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Το πράσινο φως, που πήρε χθες από τη γενική συνέλευση της Σελόντα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, αποτελεί την αρχή στην ουσία μιας σειράς πλάνων σωτηρίας επιχειρήσεων τόσο του ίδιου κλάδου, όσο και άλλων.

Μετά από εννέα και πλέον χρόνια, όπου μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων και στελέχη και διοικήσεις τραπεζών έλεγαν "Όχι" - ο καθένας για δικούς του, δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους, λόγους – στις προτάσεις funds και συμβουλευτικών εταιρειών για έξοδο της εταιρείας τους από την κρίση και τα προβλήματα, ο κύβος τελικά ερρίφθη.

Το project, που έχουν καταστρώσει οι συστημικές τράπεζες της χώρας, προβλέπει τη "σοβαρή" - όπως τη χαρακτήρισε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, μιλώντας στο news.gr – αναδιάρθρωση τριών κλάδων :

Ιχθυοκαλλιέργειες
Ακτοπλοΐα
Χαλυβουργία

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ SOS

Σύμφωνα με το σχέδιο SOS, που έχουν επιμεληθεί έμπειρα στελέχη από τα αρμόδια τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέπονται τα εξής :

Μετοχοποίηση δανείων
Εμπλοκή στη διοίκηση και
Στενή παρακολούθηση επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα συμφωνούν οι τράπεζες με την κάθε εταιρεία.

Στην ουσία, οι επιχειρήσεις αυτές, αν εγκρίνουν το σχέδιο, θα μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης, όχι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου – αν είναι εισηγμένες -, αλλά από τους τοποτηρητές των τραπεζών, οι οποίοι θα βρίσκονται στα διοικητικά τους συμβούλια, όπως συμβαίνει και με τη Σελόντα.

Στόχος είναι σε τρία χρόνια να μπορούν αυτοί οι κλάδοι να έχουν ανακάμψει, ώστε και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων, και να κινηθούν έντονα αναπτυξιακά. Έτσι, οι τράπεζες θα πουλήσουν τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών, αποκομίζοντας κέρδη και εισπράττοντας επί της ουσίας χρήματα, που αλλιώς ήταν χαμένα.

"Οι τρεις αυτοί κλάδοι είναι ζωντανοί, έχουν πωλήσεις και προοπτικές", δηλώνει στο news.gr το ίδιο στέλεχος, και απευθύνεται με νόημα στους επιχειρηματίες, προσθέτοντας ότι "χρειάζεται ευρύ πνεύμα να καταλάβουν ότι, αν δε συμφωνήσουν με τις τράπεζες και δεν τα βρουν στο μοντέλο των μετοχοποιήσεων, τότε θα χάσουν δια παντός τις εταιρείες τους, αφού αυτές θα οδηγηθούν στο λουκέτο".

Αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, είναι εγκεκριμένο και από την κυβέρνηση. Διόλου τυχαία δεν είναι, άλλωστε, οι διαρκείς παραινέσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, "να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία, που θα βοηθήσει εν συνόλω την οικονομία".

Διαβάστε ακόμη: Σελόντα : Τι αλλάζει με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης