“Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει μια προοδευτική, εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για τον τόπο και σε αυτή την πρόταση δεν χωρά η ΝΔ”, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και προσθέτει: “Εμείς οραματιζόμαστε μια διακυβέρνηση στην οποία θα μετέχει μια συμμαχία δυνάμεων. Δυνάμεις από τη ριζοσπαστική και τη μεταρρυθμιστική Αριστερά, οι δυνάμεις από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, η πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, το προοδευτικό κέντρο”.
Σε ερώτηση για την προσέγγιση ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει: “Ξεκινήσαμε μια συζήτηση διαλόγου με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και με άλλες δυνάμεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είδαμε ότι υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σημεία όπου υπάρχουν αποκλίσεις και σημεία που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Δεν έχει τελειώσει αυτός ο διάλογος, δε γνωρίζουμε αν μπορεί να καρποφορήσει σε κάποια σημεία. Ο διάλογος είναι ανοιχτός και το συνέδριο θα αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση από όλες αυτές, που συζητάμε, θα πορευθούμε, αν αυτή η εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση είναι η στρατηγική συμμαχιών, η οποία θα επιλέξει και το συνέδριό μας”.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνει: “Ξεκίνησε ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν προγραμματικά σημεία. Βέβαια, κάθε συζήτηση για το αύριο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη το σήμερα. Όμως, η πολιτική, η διακυβέρνηση του τόπου δεν είναι κάτι στατικό. Εμείς προτείναμε αυτή την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε αυτές τις δυνάμεις από μια μελλοντική προοδευτική συνεργασία. Τώρα, όμως, διαφωνούμε”.
Ερωτώμενος για την αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά ότι δεν επιθυμεί να κάνει “δίκη προθέσεων”, υποστηρίζει, πάντως, ότι δεν είχε δει “τεράστια ζητήματα πολιτικών διαφωνιών”. Σχολιάζοντας την άρνηση του κ. Λυκούδη να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, υπογραμμίζει: “Είναι αντικειμενικό γεγονός ότι οι βουλευτές εκλέγονται με σταυροδοσία, ενώ οι βουλευτές Επικρατείας ορίζονται από το κόμμα. Αυτή είναι μια αντικειμενική διαφορά και γι' αυτό άνοιξε αυτή η συζήτηση. Η έδρα αυτή ουσιαστικά ανήκει στο κόμμα. Αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Δεν θα ήθελα φυσικά να συμβουλεύσω τον κ. Λυκούδη για το τι θα κάνει, γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος την κατάσταση και είμαι σίγουρος ότι θα πράξει όπως πρέπει και όπως επιβάλλει η λογική”.