Αποφασισμένος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ο Ομπάμα

Έτοιμος να αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους με αεροπορικά πλήγματα στους στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία θα εμφανιστεί ο Μπαρακ Ομπάμα, στο διάγγελμα του για την τη στρατηγική της Ουάσινγκτον σχετικά με το θέμα.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε στην ηγεσία του Κογκρέσου ότι διαθέτει την εξουσία για να αναλάβει ανάλογη δράση, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση Γερουσιαστών και βουλευτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πριν το διάγγελμα, "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να υποβαθμίσουν και τελικά να καταστρέψουν" την ισλαμική οργάνωση.

Σε αυτή τη στρατηγική περιλαμβάνεται η άμεση στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, καθώς και υποστήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις που αγωνίζονται εναντίον των τζιχαντιστών τόσο στο Ιράκ (όπου εκεί πραγματοποιούνται ήδη αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα) όσο και στη Συρία. Επιπλέον, ο  Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει και την ενίσχυση των ανταρτών που πολεμούν τον Άσαντ μέσα στη Συρία και χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Δαμασκού. Όμως,  η ενίσχυση των ανταρτών πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να ανακοινώσει χερσαία εισβολή και αποστολή στρατιωτών στη Συρία. Όμως, αν εντάξει την υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.  

Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα δέσμευσε 25 εκατομμύρια δολάρια σε "άμεση στρατιωτική βοήθεια" για την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν για να βοηθήσει στην στρατιωτική εκπαίδευση και την κατάρτιση, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Επίσης, όπως προανήγγειλε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, από την Βαγδάτη, ο Ομπάμα θα αναφερθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησής του για την οικοδόμηση της διεθνούς υποστήριξης για το σχέδιο των ΗΠΑ, τόσο μεταξύ των συμμάχων όσο και με το να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου, όπου απαιτείται.

 Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα των New York Times , ο Αμερικανός πρόεδρος "έχει την πρόθεση να ξεκινήσει μία μακρά εκστρατεία, πολύ πιο περίπλοκη από τις στοχευμένες επιθέσεις κατά της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, στο Πακιστάν ή αλλού".