Μόλις έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σπυράκια στο πρόσωπο της κόρης σας και αμέσως άρχισε να δυσφορεί…Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας ή το δερματολόγο για το πρόβλημα της ακμής.
Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τα αίτια και τη θεραπεία της. Όσο περισσότερα γνωρίζει για το πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα νιώθει και ψυχολογικά.
Όσο ανούσιο κι αν φαίνεται το πρόβλημα στους μεγάλους, οι έφηβοι δίνουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην ακμή, γιατί εξαιτίας της αισθάνονται ότι βιώνουν κοινωνική απομόνωση και απόρριψη, ειδικά αν το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Δείξτε κατανόηση στα ξεσπάσματα του εφήβου, γιατί η εκδήλωση της ακμής μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά από άλλα προβλήματα που ίσως έχει.
Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι ευθύνονται εκείνοι για το πρόβλημά τους. Βοηθήστε, λοιπόν, να κατανοήσουν ότι δε φέρουν καμία ευθύνη.
Αν το πρόβλημα είναι έντονο ή ο έφηβος δυσφορεί, αναζητήστε τη βοήθεια παιδοδερματολόγου. Το 75% των εφήβων με ακμή δυστυχώς αναζητά βοήθεια μετά τον πρώτο χρόνο.
Μην επιτρέπετε στο παιδί να πειραματίζεται με ό,τι ακούει σαν θαυματουργό για την καταπολέμηση της ακμής στις παρέες του.
Υπενθυμίζετε με διακριτικότητα στον έφηβο να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού. Μερικοί διακόπτουν τις θεραπείες με δική τους πρωτοβουλία επειδή απελπίστηκαν ή επειδή άκουσαν από συμμαθητές ή φίλους ότι το τάδε φάρμακο δεν κάνει τίποτε.
Αν η ακμή είναι πολύ έντονη και ο έφηβος προβληματίζεται, προσπαθήστε να του προτείνετε άλλες κοινωνικές διεξόδους, ώστε να μην κλειστεί στον εαυτό του.