Κορονοϊός: Στο «τραπέζι» η λήψη νέων μέτρων μετά το σοκ των 4.694 κρουσμάτων χθες Σάββατο

Κορονοϊός: Στο «τραπέζι» η λήψη νέων μέτρων μετά το σοκ των 4.694 κρουσμάτων χθες Σάββατο

Ποια συζητάει η Επιτροπή Εμπειρογνομόνων - Πιθανόν οι αποφάσεις να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Οι κλειστοί χώροι, το κρύο και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού, φαίνεται ότι συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού 20 ημέρες από το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων.

Στις «κόκκινες» περιοχές και κατ΄ αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά πλέον και στην Αττική, με 943 περιστατικά κορονοϊού, αλλά και στις 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό, εστιάζει η Επιτροπή των Ειδικών με «φωνές» για αυστηροποίηση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Συγκεκριμένα, περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για παράδειγμα, οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητά τους. Όλα αυτά είναι ακόμα σενάρια και η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της την Τετάρτη.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμπονων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες Σάββατο στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις "κόκκινες" περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται, είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος». Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές, όπως Θεσσαλία, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει αρχίσει και αυξάνεται. Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων».